Mogao bi datirati iz 3. ili 4. stoljeća

Pronađeni ostaci rimskog broda u Srbiji

"Možemo pretpostaviti da je ovo brod rimski, ali nismo sigurni u njegovu točnu starost", rekao je on za Reuters.
Sci-Tech / Flash | 03. 08. 2023. u 13:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Arheolozi u Srbiji mukotrpno skidaju pijesak i zemlju sa drevnog rimskog broda koji su rudari otkrili u ogromnom otvorenom kamenolomu uglja, javlja Reuters.

Nakon što je bager u rudniku Drmno otkrio drvenu građu, stručnjaci sa lokaliteta obližnjeg nekadašnjeg rimskog naselja poznatog kao Viminacijum požurili su da pokušaju sačuvati kostur broda, što je drugo takvo otkriće na tom području od 2020. godine.

Kako navodi Reuters, plovilo je vjerojatno bilo dio riječne flote koja je opsluživala veliki i visoko razvijeni rimski grad od 45.000 ljudi koji je imao hipodrom, utvrđenja, forum, palaču, hramove, amfiteatar, akvadukte, kupatila i radionice.

Arheolog Miomir Korać rekao je da ranija otkrića sugeriraju da bi brod mogao datirati još iz 3. ili 4. stoljeća nove ere kada je Viminacijum bio glavni grad rimske provincije Gornje Mezije i imao luku u blizini pritoke rijeke Dunav.

"Možemo pretpostaviti da je ovo brod rimski, ali nismo sigurni u njegovu točnu starost", rekao je on za Reuters.

Drvena konstrukcija je prvo prskana vodom i držana pod ceradom kako bi se spriječilo njeno propadanje na ljetnim vrućinama, objasnio je on.

Arheolozi vjeruju da su dva broda i tri do sada otkrivena kanua ili potonula ili napuštena na obali rijeke.

Namjera je da se izloži najnovije otkriće sa tisućama artefakata otkopanih iz Viminacijuma u blizini grada Kostolca, 70 km istočno od Beograda.

Mladen Jovičić, član tima koji trenutno radi na novootkrivenom brodu, rekao je da bi bilo jako teško pomaknuti njegov trup od 13 metara bez da se ošteti, te da će inženjeri pripremiti posebnu konstrukciju koju će podizati dizalica u tu svrhu, a nakon toga će uslijediti cijeli proces postepenog konzerviranja.

Iskopavanja Viminacijuma traju od 1882. godine, ali arheolozi procjenjuju da su pretražili samo 5% lokacije od 450 hektara.

Dosadašnja otkrića uključuju zlatne pločice, skulpture od žada, mozaike i freske, oružje i ostatke tri mamuta, navodi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close