Puževi i mekušci

Pronađeni morski fosili stari između 33 i 55 milijuna godina

Sci-Tech / Flash | 22. 11. 2016. u 11:30 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici su na području provincije Kirsehir, u središnjem dijelu Turske, otkrili fosile za koje pretpostavljaju da su stari između 33 i 55 milijuna godina, javlja Agencija Anadolija.

Vođa iskopavanja Ahmet Cem Erkman, profesor sa Sveučilišta Ahi Evran kazao je kako su u mjestu Karakuyu otkriveni morski fosili. Erkman je dodao kako su pronađeni fosili mekušaca, morskih zvijezda, školjki za koje pretpostavljaju da pripadaju razdoblju od prije 33 i 55 miliona godina.

"Tijekom projekta istraživanja razdoblja neogena u 2015. godini na području Kirsehir-Yozgat u mjestu Karakuyu otkrili smo sloj na kojem su se nalazili numuliti. Tadašnjim istraživanjima vidjeli smo da nisu zabilježeni u literaturi", rekao je Erkman i dodao kako će zahvaljujući izvještaju koji su poslali Ministarstvu kulture i turizma, pronalasci biti registrirani.

On je istaknuo da je riječ o lokalitetu na kojem su postojali mekušci iz razdoblja eocena.

Erkman smatra kako bi fosili mogli biti ostaci iz mora Tethys. More Tethys se povuklo prije 50 milijuna godina.

"Smatramo da je riječ o posljednjim ostacima mora Tethys na ovom području. Radovi traju, vjerujem da ćemo doći do jasnijih otkrića. Pronašli smo puževe, mekušce…", naglasio je Erkman.

Prema njegovim riječima, iz fosila se razaznaje da je na području Kirsehira nekad bilo more.

Kopirati
Drag cursor here to close