IT pismenost

Projekt Online Seniori seli u Mostar

Sci-Tech / Flash | 14. 07. 2015. u 16:47 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dodjelom diploma za posljednju grupu polaznika projekta ONLINE SENIORI u GC, te izborom najbolja tri polaznika kojima će biti uručene i nagrade, projekt pokrenut sa ciljem povećanja stope informatičke pismenosti u BiH kod osoba treće dobi danas završava sa održavanjem u  Sarajevu.  

Realizacija projekta ONLINE SENIORI inicirana od strane Američke trgovačke komore, te njenih članica Telemacha, Microsofta  nastavlja sa realizacijom ali u Mostaru, a poslije toga i u Zenici. 

Posljednjom edukacijom izvršit ćemo predaju uređaja GC. U pitanju je 20 prenosivih uređaja, 7 tableta i tri laptopa. U vlasništvu GC ostaju i softveri Microsofta ali i usluga interneta donirana od strane Telemacha kako bi projekt nastavio da živi i poslije edukacija te kako bi polaznici mogli da praktično koriste svoje znanje stečeno na edukacijama i kasnije -  istakla je Violeta Čibukčić, izvršna direktorica Američke komore.

Pripreme za edukacije u Mostaru su u toku. Broj telefona na koji se mogu prijaviti zainteresirani je 033 846 846, [email protected], onlineseniori@telemach. co.ba, kao i putem web stranice onlineseniori.ba,  pokrenute isključivo zbog povećanja stope informatičke pismenosti u BiH te smanjenje međugeneracijskog jaza o pitanju upotrebe digitalne tehnologije.

Projekt ONLINE SENIOR u Sarajevu završen je i sa brojnim angažmanima volontera studenata koji su mjesec dana tri grupe dnevno podučavali osobe treće dobi o korištenju upotrebe tehnologije. Projekt je inače imao cilj i jačanje institucije volonterizma koja je u BiH još uvijek u povoju kao i smanjenje međugeneracijskog jaza o pitanju upotrebe tehnologije u BiH.

Telemach je za polaznike projekta pripremio i poseban paket sa tabletom na kojem su obučavani polaznici.

Pozivamo sve koji nisu preuzeli svoje diplome da to učine narednih dana na adresi Džemala Bijedića 216 - Sarajevo -  poslovnica Telemacha, jer će samo oni koji budu imali diplomu sa edukacija,  moći priključiti specijalni paket Telemacha namijenjen isključivo polaznicima projekta ONLINE SENIORI. Specijalni paket sadržava tablet na otplatu na 12 mjesečnih rata, brzinu interneta 2 Mbps i Wi-Fi ruter na korištenje bez dodatne naknade -  kazala je Edina Kurić Zorlak, voditeljica projekta ONLINE SENIORI dodavši da su za najbolje polaznike u Mostaru, Zenici ali i Sarajevu organizatori pripremili nagrade, kao i da se više informacija o projektu i edukacijama može pronaći na stranici onlineseniori.ba., kao i da će sudionicima koji su pomogli organizaciji poslije završenih edukacija u Sarajevu, Mostaru i Zenici biti dodijeljene posebne zahvalnice.

Kopirati
Drag cursor here to close