Agresivni učenici

Profesori su nekada bili autoriteti, a danas strahuju od učenika i roditelja

Sci-Tech / Flash | 21. 04. 2017. u 07:05 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nastavnici i profesori sve teže izlaze na kraj s agresivnim učenicima, koji su nasilni prema drugim učenicima, ali i prema njima.

Tako je i u slučaju liječnika naspram pacijenata i njihovih najbližih, ali i policajaca, kao i pravosudnih, pa čak i društveno- političkih djelatnika, svih tzv. stupova društva. Starije generacije ih pamte kao apsolutne autoritete, a danas...  Svjedoci smo gotovo svakodnevnih nasrtaja na njih.Nedolično ponašanje pojedinih učenika koje počne tijekom osnovne škole nastavlja se u srednjoj, gdje prelazi u pravo huliganstvo.

''Učenici sebi daju za pravo biti drski i bezobrazni, da galame ili napuste nastavni sat, koriste mobilni telefon tijekom nastave i slično. Kada ih udaljimo, damo im lošu ocjenu ili poduzmemo druge disciplinske mjere, nerijetko se nađemo pred udarom roditelja, koji uglavnom nas krive za neuspjeh svoje djece'', žale se prosvjetni djelatnici.

U cijeloj regiji planiraju uvesti novčane ili zatvorske kazne za roditelje čije dijete maltretira vršnjake u školi, što je u nekim slučajevima imalo i kobne posljedice te narušava ugled i čast, ali je sve to još ni ‘mrtvo’ slovo na papiru, piše Vecernji.ba. dalje se nedolično ponašanje prema drugom učeniku ili nastavniku ubraja u težu povredu obveza, za koju je Zakonom o osnovnom i srednjom obrazovanju predviđeno isključivanje iz škole.

''Novčana kazna za prekršaj postoji ako roditelj ne upiše dijete u osnovnu školu ili ako dijete neopravdano izostaje iz škole. Nekada su nastavnici bili odlika autoriteta, a učenici su prema njima pokazivali više poštovanja. Danas je autoritet nastavnika potpuno srozan i većina njih se boji i povisiti ton u učionici, a kada to učine roditelji će prebaciti svu krivicu i odgovornost na njih. Problem je što roditelji ne poznaju dovoljno svoju djecu i njihove sposobnosti. Ocjene u osnovnoj školi se prepravljaju jer nema prijemnog za srednju školu i svi idu na prosjek. Kada takvi učenici upišu bolju školu i već na kraju prvog polugodišta imaju zaključene tri jedinice kriv je tko drugi nego profesor, koji ga, eto, ne voli'', kaže Žarko Kovačević, dugogodišnji prosvjetni radnik.

Miljana Špirić, magistar pedagogije, ističe da je agresivnost u školi izražena osobito kod djece koja su kod kuće izložena fizičkim kaznama, kritikama, zabranama…

''Ne može se zanemariti ni utjecaj suvremene tehnologije i igranje igrica agresivnog sadržaja na ponašanje djece. Ono što je važno je da na agresivno ponašanje djece treba reagirati, pri čemu su postupci roditelja od presudnog značaja'', ističe pedagodinja Špirić.

Psihologinja Violeta Banić navodi da roditelji ne pridaju značaj agresivnim ispadima njihove djece, ne prepoznajući da rano neprihvaćanje autoriteta, prkos, bunt, vode kasnije u puno složenije poremećaje ponašanja.

Kopirati
Drag cursor here to close