Nova ministrica

Prioritet je ukinuti krovove nad školama

Sci-Tech / Flash | 07. 04. 2015. u 07:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Jedan od prioriteta Ministarstva obrazovanja i znanosti Federacije BiH je pomoći nadležnim obrazovnim vlastima u eliminiranju dvije škole pod jednim krovom, pomoću konkretnih mjera i aktivnosti'', izjavila je u intervjuu za Oslobođenje nova federalna ministrica znanosti i obrazovanja Elvira Dilberović.

Po njezinim riječima, Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti zajedno s Koordinacijom ministara obrazovanja i znanosti Federacije BiH, s ciljem ispunjavanja preuzetih međunarodnih obveza, a na osnovu Protokola o suradnji, izradilo je preporuke za eliminiranje segregirajućih i podijeljenih struktura u odgojno-obrazovnim ustanovama u Federaciji BiH 2012. godine, uz puno poštivanje ustavne nadležnosti u oblasti obrazovanja koja se u FBiH nalazi na županijskoj razini.

''Međutim, ministri obrazovanja u županijama gdje je prisutna pojava dvije škole pod jednim krovom još nisu realizirali zaključak Koordinacije, kojim su se obvezali da izvrše analizu načina funkcioniranja i daju prijedloge kako približiti odvojene paralelne strukture u školama. Ministarstvo će pružiti županijama svaki vid stručne i druge potrebne pomoći u rješavanju ovoga problema'', kazala je Dilberović.

Odgovarajući na pitanje na koji način riješiti problem obrazovanja djece u Konjević-Polju, istaknula je da je Federalno ministarstvo obrazovanja i znannodti u suradnji s Vladom FBiH je već pokazalo spremnost i razumijevanje za rješavanje ovoga problema.

''I u sljedećem razdoblju ćemo pružati izvjesnu pomoć, ali zakonsku odgovornost za rješavanje tog pitanja trebaju preuzeti i odgovorne institucije u RS-u. Pitanje se, dakle, treba rješavati na temelju zakona. Parlamentarna skupština BiH je na sjednici Zastupničkog doma održanoj 27. lipnja 2003. i sjednici Doma naroda od 30. lipnja 2003. usvojila Okvirni zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH. U njemu su jasno naznačena načela: pravo djeteta na obrazovanje, značaj dječijih prava, unapređenje poštivanja ljudskih prava... Organi vlasti nadležni za organiziranje obrazovnog sustava u distriktu Brčko, Republici Srpskoj, Federaciji BiH i županijama, u skladu s Ustavom, ustanove koje se prema važećim zakonima u BiH registriraju za pružanje usluga u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i obrazovanja odraslih, te druge stručne institucije u oblasti obrazovanja, obvezni su primjenjivati i poštivati principe i norme utvrđene ovim zakonom i osigurati obrazovanje pod jednakim uvjetima za sve učenike'', kazala je ministrica Dilberović.

Kopirati
Drag cursor here to close