'alat' za znanje

Prilika i za bh studente: Europsko međunarodno sveučilište Alma Mater Europaea

Sci-Tech / Flash | 17. 09. 2015. u 09:49 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Alma Mater Europaea europskog međunarodnog sveučilišta predstavili su ovog tjedna bosanskohercegovačkim novinarima u sjedištu Sveučilišta u Salzburgu programe studija koji su od ove godine dostupni i studentima u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Sveučilišta i predsjednik Europske akademije znanosti i umjetnosti prof. dr. Felix Unger naglasio je da su se osnivajući ovo sveučilište vodili kriterijima da studij mora biti interdisciplinaran, međunacionalan, s vrhunskim profesorima, ali i da se studenti po završetku studija mogu zaposliti.

Podvukao je da se novi programi Sveučilišta kontinuirano uvode da bi se na neki način odgovorilo na zahtjeve tržišta, a cilj je napraviti mostove da bi se prevazišle razlike. Dodao je da je Sveučilište osnovala Europska akademija znanosti i umjetnosti koja broji više od 1.800 članova, vrhunskih znanstvenika i umjetnika od kojih su 32 dobitnika Nobelove nagrade, a upravo ta činjenica je ogroman "alat" za prenošenje znanja.

Prorektor na Sveučilištu Alma Mater Europaea prof. dr. Ludvik Toplak naglasio je da Sveučilište u skladu s gospodarstvom zemalja u kojima djeluju, kreiraju perspektivne i zanimljive studijske programe za zanimanja koja su deficitarna.

''To je jedan od razloga što su diplomanti Alma Mater Europaea sveučilišta konkurentni na tržištu rada. U Sloveniji je 96 posto studenata pronašlo posao odmah nakon studija, dok su u Hrvatskoj svi diplomanti pronašli posao po završetku studija'', istaknuo je.

Predstavio je14 programa Alma Mater Europaea među kojima su ekologija, menadžment i financije, a zbog demografskih promjena poput migracija osnovan je i takav program, tu su i odjeli za fizioterapiju, zdravstvenu njegu, socijalnu gerontologiju, upravljanje i europske studije te Odjel za arhivistiku i dokumentologiju, ali i odjeli za umjetnost i religiju.

Dekan Europskih poslovnih studija na Alma Mater Europaea sveučilištu prof. dr. Jurij Toplak govorio je o uvjetima za studente koji se odluče studirati na ovom sveučilištu kazavši da svaki student prvoga dana studija dobije iPad sa svim predavanjima i pristupom eBiblioteci da bi mogli neometano pratiti nastavu na daljinu.

Tako je omogućeno, kaže Toplak, da studenti koji rade mogu studirati i obavljati poslovne i druge obaveze, dodajući da je u okviru studija osiguran studijski program u Bruxellesu, te praksa u državama Europske unije. Kazao je da se nastoje oformiti grupe od 50 studenata da bi se moglo svima omogućiti da dobiju dovoljno znanja i umijeća, a posebno je naglasio da se sva predavanja snimaju što omogućava studentima da naknadno gledaju predavanja, dok se profesori i predavači zbog te činjenice kvalitetnije pripremaju za predavanja.

''Cilj svega toga je da studentima daju točno ona znanja koja poslodavci traže. Ovaj studij sprema pojedinca da može raditi u europskim institucijama, ali i daje im i znanja da mogu aplicirati za europske fondove'', pojasnio je dekan.

Studij košta oko 3.200 eura za studijsku godinu, a u tu cijenu uključeni su svi troškovi tijekom godine, od troškova odlaska na prvi dan studija do boravka u Bruxellesu te cjelokupne literature, a osim mogućnosti stipendiranja postoji i mogućnost plaćanja na rate.

Magistarski program od 4 semestra Europskih poslovnih studija dostupan je svim osobama koji su završili trogodišnji ili četverogodišnji dodiplomski studij. Po završetku studija stječe se stručni naziv “magistar europskih poslovnih studija”, a dobivena diploma priznata je u svim zemljama Europske unije.

Ovom prigodom najavljeni su i Dani otvorenih vrata Alma Mater Europaea sveučilišta u srijedu i četvrtak 23. i 24. rujna u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close