Bez testa znanja

Prijemni ispiti u Mostaru: Nelogičnosti preko leđa studenata

Sci-Tech / Flash | 11. 02. 2016. u 10:54 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako Bolonjski proces ne određuje razredbeni ispit, na Sveučilištu u Mostaru dva fakulteta u razredbenom postupku nemaju prijemni ispit (test znanja), dok na Univerzitetu Džemal Bijedić samo dva fakulteta u razredbenom postupku imaju prijemni ispit.

Inače, bolonjski sustav obrazovanja primarno je usmjeren na ECTS sustav bodovanja, cikluse studiranja, osiguranje kvalitete i mobilnost studenata. Što se tiče prijemnih ispita u razredbenom postupku, fakulteti imaju slobodu određivanja razredbenih postupaka sukladno upisnim kvotama.

Bologna ne određuje razredbeni ispit, što je i propisano Zakonom o visokom obrazovanju HNŽ-a.

Testovi znanja

Prema informacijama koje smo dobili od studenata Sveučilišta, Građevinski i Pravni fakultet nemaju test znanja u razredbenom postupku, pa se učenici boduju po uspjehu iz srednje škole i određenim predmetima iz zadnja dva razreda. Samim tim, studenti koji nisu išli u srednje škole koje su blisko povezane s ovim smjerovima su diskriminirani jer ne mogu biti jednako rangirani.

Iz Rektorata Sveučilišta u Mostaru za Bljesak.info su rekli kako se učenici u Vodiču za buduće studente i natječaju mogu pravovremeno informirati o razredbenim postupcima za svaki fakultet.

''Razredbeni postupak u sebi sadrži dva elementa. Vrednovanje uspjeha iz srednje škole i na temelju toga rangiranje. Ovdje ima i dodatak da pojedini fakulteti u tom prosjeku traže posebno dobre ocjene i prosjek iz relevantnih predmeta. Ove informacije za svaki fakultet navedene su u natječaju i Vodiču za buduće studente. Drugi element je provjera znanja testom što je također detaljno navedeno natječaju. Građevinski i Pravni fakultet su na Znanstveno nastavnom vijeću donijeli Odluku da ovog drugog dijela nema i kao takvu dostavili na Senat Sveučilišta u Mostaru koji je to uvažio i raspisao natječaj'', pojašnjeno je iz Rektorata Sveučilišta u Mostaru.

Rangiranje

Na upit kako se rangiraju studenti na upisnim listama, kada nema prijemnih ispita te što je s onim studentima koji nisu imali predmete koji se boduju pri upisu, iz Rektorata su potvrdili kako su svi studenti pravovremeno informirani o svim detaljima i tu nema nejasnoća pri njihovom rangiranju. Oni se prijavljuju tamo gdje žele studirati i o tome donose odluku na temelju informacija koje su im poznate iz Vodiča, a dostupne do izlaska Natječaja.

Rektor Univerziteta Džemal Bijedić Sead Pašić, u razgovoru za Bljesak.info je rekao kako na fakultetima na kojima je velik pritisak studenata se rade i testovi na prijemnim ispitima. Studenti se rangiraju po ocjenama zadnja dva razreda srednje škole, i iz predmeta koji su potrebni za upis na određeni studij.

''Na Univerzitetu se dogodio jedan slučaj, kada su srednjoškolci loše prošli na razredbenom postupku jer zadnja dva razreda nisu imali predmete koji se boduju u razredbenom postupku. Na kraju ipak nisu dobili bodove, jer nisu imali predmete zadnje dvije godine'', rekao je Pašić, govoreći kako bi ovaj problem riješilo uvođenje državnih matura.

Rješenje - državna matura

''Treba ići u pravcu državne mature. Kada bi se napravila državna matura koja bi pod jednakim uvjetima testirala sve učenike, tada bi bio pošteniji pristup i puno bolje rangiranje. U Hrvatskoj to funkcionira odavno, a čuo sam neke županije u Federaciji kreću s probnom maturom, mislim da bi to bio dobar put i za nas'', zaključio je Pašić.

Iz Unije Studenata Univerziteta Džemal Bijedić i Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru za Bljesak.info su rekli kako se njima nitko od budućih studenata nije žalio zbog rangiranja bez ispita znanja.

Kopirati
Drag cursor here to close