Zračenje

Predmeti Marie Curie bit će radioaktivni još 1.500 godina

Sci-Tech / Flash | 09. 07. 2015. u 13:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svi koji žele sigurno pregledati zabilješke nobelovke Marie Curie morat će sačekati 1.500 godina - što je vremenski rok nakon kog će bilježnica, predmeti i odjeća prestati biti radioaktivni.

Pisanje o životu Marie Curie, koja je zajedno sa svojim mužom Pierreom otkrila polonij i radij, može biti pravi izazov.

Njezine bilježnice, odjeća, namještaj i sve što postoji u njezinom pariškom domu je – radioaktivno, prenosi Srna navodeći kako svi koji žele vidjeti zapise moraju potpisati kako preuzimaju odgovornost za eventualne posljedice.

Nakon toga, u Francuskoj nacionalnoj knjižnici dobit će pristup zabilješkama, koje su zatvorene u posebnoj sigurnosnoj kutiji zbog radioaktivnosti.

Obitelj Curie dugo nije znala ništa o opasnosti od radioaktivnog materijala. Istraživanjem su pokušali otkriti koje su tvari radioaktivne i zbog čega.

Dobar dio njih, poput uranija, plutonija i torija nalazio se u kućnoj laboratoriji i svijetlio je po noći.

Marie Curie nosila je "svjetleće predmete" u svom džepu. Ona i njezin muž koristili su samo standardnu laboratorijsku odjeću.

Umrla je u 66. godini života 1934. godine uslijed aplastične anemije koja je uzrokovana istraživanjima radioaktivnosti.

Njezinu kuću su do 1978. godine koristili Institut nuklearne fizike Sveučilišta u Parizu i Curie fondacija.

Stan je bio pod stalnim nadzorom, a nakon nekog vremena vlasti su shvatile da je potencijalno opasan, nakon što je u njegovoj blizini porasla stopa oboljelih od karcinoma.

Laboratorija i zgrada dekontaminirani su 1991, a godinu dana nakon toga omogućen je pristup materijalima i bilješkama, koji su uskoro uklonjeni iz kuće.

Kopirati
Drag cursor here to close