Građevinski fakultet

Predavanje o utvrdama oko Mostara

Sci-Tech / Flash | 28. 05. 2017. u 21:37 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru u nedjelju je održano predavanje o austrougarskim fortifikacijama pod nazivom 'Garnizon, mostobran i utvrda - Mostar 1878 – 1918.

O navedenoj temi govorio je dipl.ing. Volker Pachauer, predavač na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Grazu - Austrija.

Predavanje je bilo podijeljeno u sedam oblasti o kojima je predavač govorio uz slikovne prikaze na video zidu. Predavanje je obrađivalo temu brojnih utvrda koje se još uvijek nalaze okolo Mostara, ali i drugih gradova po Hercegovini i regiji.

Osim Mostara, bilo je govora o utvrdama oko Trebinja, Bileće, Foče, Nevesinja, Dubrovnika, te na Sandžaku, a koristile su većim dijelom za obranu od napada za vrijeme austrougraske vladavine.

Ovo predavanje je održano u organizaciji Udruge za zaštitu fortifikacija 'Werk' iz Mostara u suradnji sa 'ISt-Bau' - Institut für Stadt und Baugeschichte, iz Graza- Austrija.

Udruga za zaštitu fortifikacija 'Werk', osnovana je u Mostaru kao neprofitna udruga koja djeluje na području Hercegovačko-neretvanske županije, te okuplja članove iz Bosne i Hercegovine i inozemstva.

Jedan od ciljeva Udruge je zaštita i sanacija preostalih povijesnih objekata koje se nalaze u Mostaru i okolici, a posebice brojnih austrougarskih vojnih utvrda, te njihovo korištenje u kulturne svrhe.

Kopirati
Drag cursor here to close