Istraživanje??

Pravdaju se znanošću: Japanci ubili 333 kita od čega preko 200 trudnih

Sci-Tech / Flash | 27. 03. 2016. u 07:06 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Japan je ubio preko 200 trudnih kitova, javlja Independent.

Prema jednom državnom institutu, ubijena su 333 kita od čega je bilo 200 trudnih ženki. National Geographic je upozorio da su se četiri japanska kitolovca vratila sa stodnevne ekspedicije, a bili su prijavljeni kao dio projekta kojemu je za cilj prikupiti znanstvene informacije o kretanju i aktivnosti kitova.

Međutim, pitanje je koliko je riječ zaista o istraživanju, a koliko je riječ o masci kojim se prikriva lov na kitove. Naime, Japan se već u nekoliko navrata susretao s međunarodnim sudom po ovom pitanju, a na potencijalne nedozvoljene aktivnosti Japanaca upozoravao je i Greenpeace.

Komercijalni lov na kitove zabranjen je od strane Međunarodne komisije za kitolov još 1986. godine, uz to da su iznimka znanstvene studije.

Japan je 2014. godine već odgovarao pred sudom zbog izlovljavanja kitova. Aktivnosti su zaustavili, no prošle godine opet su počeli s lovom na kitove. Program su prilagodili tako da izgleda više znanstveno, ali Međunarodna komisija za kitolov nije postigla konsenzus o japanskim modifikacijama programa.

Većina ubijenih kitova su ženke jer je riječ o rasplodnom dijelu godine u tom dijelu svijeta gdje su ubijeni, a riječ je o južnim morima nedaleko Antarktika.

Kopirati
Drag cursor here to close