strpi se

Prava porodilja sačekat će jesen

Sci-Tech / Flash | 20. 06. 2016. u 10:50 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nacrt zakona o zaštiti obitelji s djecom očekuje se da će se najesen naći na dnevnom redu sjednica oba doma Federalnog parlamenta, čime se treba završiti traženje rješenja za ostvarivanje jednakih prava porodilja u Federaciji BiH.

Istaknula je to predsjednica Komisije za jednakopravnost spolova Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Jasmina Duraković-Hadžiomerović danas na tematskoj sjednici posvećenoj statusu porodilja u Federaciji BiH, na kojoj zastupnici, izaslanici, predstavnici međunarodnih i nevladinih organizacija trebaju definirati stavove u pogledu rješenja.

''Porodilja nema jednaka prava ustavom zagarantirana, te diskriminacija leži u nejednakim isplatama porodiljskih naknada'', kazala je Jasmina Duraković-Hadžiomerović.

Smatra da je jedno od mogućih rješenja da se sredstva za porodiljske naknade crpe iz zdravstvenog osiguranja koje one svakako plaćaju.

Diskriminacija porodilja u privatnom i javnom sektoru i dalje je prisutna jer je isplata razlike plaće u privatnom sektoru ostavljena na volju poslodavcu, dok je u javnom sektoru ova obaveza definirana posebnim kolektivnim ugovorima te se isplaćuje iz proračuna.

Diskriminacija se događa u odnosu na: obavezno vrijeme rada prije porodiljskog odsustva kao uvjeta za ostvarivanje tog prava (od šest županija u slučaju Županije Sarajevo i Zapadnohercegovačke županije, do devet mjeseci u Livanjskoj županiji), visinu naknade u odnosu na plaću (od 50 posto u slučaju Unsko-sanskoj i Srednjobosanskoj, 60 posto Županija Sarajevo, 70 posto Zapadnohercegovačka, 80 posto Zeničko-dobojska i Bosanskopodrinjska, 90 posto Tuzlanska i do 100 posto u Livanjskoj županiji.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji se svim porodiljama isplaćuje samo jednokratna pomoć od 400 KM, koja se ne može smatrati naknadom za vrijeme trajanja porodiljskog odsustva. Propuštanjem da se u ovoj županiji uredi oblast zaštite obitelji s djecom krše se osnovna ljudska prava.

Posavska županija do sada nikako nije regulirala i isplaćivala porodiljske naknade.

''Socijalni status porodilje nisu zaslužile, te zakon o zaštiti obitelji s djecom predviđa da on bude puno bolji i realniji, rekao je predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mirsad Isaković sugerirajući da se ne smije dozvoliti da ekonomske prilike budu uvjet da li će biti naknada.

U tom smislu, mišljenja je da sve porodilje trebaju dobit dvije trećine prosječne plaće što iznosi oko 600 KM.

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović poručila je da tematska sjednica treba rezultirati konkretnim zadacima i zaduženjima kroz parlamente i Vladu FBiH.

''Ovu sjednicu trebamo iskoristiti za davanje zaključaka, a ne konstatiranje problema'', kazala je Mahmutbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close