Volonterizam

Poziv studentima u Mostaru za uključivanje u projekt 'Stariji brat-starija sestra'

Sci-Tech / Flash | 06. 10. 2016. u 14:14 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje mladih psihologa (UMP) i SOS Porodični centar Mostar poziva sve zainteresirane studente/ice Univerziteta 'Džemal Bijedić' i Sveučilišta Mostar da se prijave za volontiranje na projektu 'Stariji brat, starija sestra'. Projekat podržava oganizacija za prevenciju ovisnosti Narko - NE iz Sarajeva.

Cilj projekta je socijalno uključivanje i pružanje psihosocijalne podrške vulnerabilnoj djeci kroz volonterski angažman studenata. Projekat je namijenjen djeci osnovnoškolskog uzrasta, između 7-14 godina. U projektu povezuju djecu sa jednom 'starijom sestrom' ili 'starijim bratom', tj. sa jednim volonterom, studentom ili studenticom. Tijekom tjednog druženja dijete razvija povjerljiv, siguran i podržavajući odnos sa volonterom/kom koji za njega predstavlja pozitivan model ponašanja.

Kroz prijateljski odnos sa volonterom, dijete usvaja socijalno prihvatljiva ponašanja, moralne i kulturne vrijednosti, kao i životne vještine neophodne za samostalan život u zajednici. Na taj način se smanjuje mogućnost devijacija u svim sferama njihovog bića, a time i njihova socijalna isključenost.

Djeca provode za njih dragocjeno vrijeme sa volonterima, tako što se igraju, izlaze do centra grada, idu u kino, voze se javnim prijevozom, provode aktivnosti koje ne upražnjavaju sa roditeljima i što za neku djecu predstavlja prvo iskustvo, kao i bogaćenje i pospješavanje kvalitete njihova bića.

Volonteri će kroz druženje imati mogućnost da obogate svoj društveni život, potpomognu osobni napredak, shvate ulogu starijeg brata/sestre, steknu nova znanja i vještine, razvijaju životne vještine, kao i njihov osjećaj društvene ogovornosti. "Studenti, ukoliko ste spremni za 20 sati mjesečnog volonterskog rada biti mentor, prijatelj, uzor i pomoć jednom djetetu koje će vam za vašu pomoć dati najbolju moguću naknadu, iskren i topao prijateljski osmjeh, onda ste spremni biti dio naredne generacije volontera projekta 'Stariji brat, starija sestra', i želimo da budete dio našeg tima", navode iz UMP.

Prijave za volontiranje na projektu možete preuzeti na FB stranicama: Projekt 'Stariji brat, starija sestra' Mostar ili Udruženje Mladih Psihologa Mostar. Studenti čije prijave budu odobrene, bit će pozvani na intervju. Poziv ostaje otvoren do 10.10.2016. do 23:59 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close