Zelandija

Pothvat stoljeća: Krenulo bušenje po potonulom kontinentu

Sci-Tech / Flash | 30. 07. 2017. u 18:31 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije pola godine skupina novozelandzskih znanstvenika objavila je razultate studije, koji su potom ušli u izdanje GSA Today od ožujka/travnja, s otkrićem o potonolum kontinentu Zelandiji.

Objasnili su da je kontinent površine 4,9 milijuna četvornih kilometara bio površine otprilike subkontinenta Indije, da su Zelandija, Australija i Antarktika prije oko 100 milijuna godina činili jedan veliki kontinent, da bi se prije 85 milijuna godina tri kontinenta odvojila.

Danas je Zelandija potonuli kontinent na 94 posto površine. Od iole većih kopnenih površina, iznad razine mora samo su Novi Zeland i Nova Kaledonija, a sljedeći korak je to da su je skupina stručnjaka s Australijskog nacionalnog svučilišta krenula u detaljna istraživanja i bušenja Zemljine kore kako bi otkrili što više o Pacifičkom vatrenom prstenu, pojasu vulkana i učestalih potresa, koji je doveo do potonuća Zelandije, piše Express.hr.

Ono što ih najviše zanima su velike promjene kontinentalne tektonske ploče na kojoj Zelandija počiva i danas, doduše, sad uglavnom s "pogrešne", strane morske površine. Nešto više od 20 znanstvenika, s kojima će raditi i tridesetak tehničkih radnika, bušit će koru Zemlje na šest mjesta u Tasmanskom moru, gdje se morsko dno nalazi na dubinama od 1000 do 5000 metara.

Debljina kore na mjestu na kojem se nalazi Zelandija sa svojim otocima, poput Novog Zelanda, i pacifičkim otočićima, u rasponu je od 10 do 30 kilometara. Unatoč tome što već dosadašnja otkrića potpuno udovoljavaju klasifikaciji Zelandije kao zasebnog kontinenta, istraživanjem koje upravo započinju, znanstvenici se ne namjeravaju zamariti time hoće li ili neće Zelandija i službeno ući enciklopedije kao osmi kontinent.

Prvenstveno ih zanima razumijevanje procesa koji su doveli do rasjeda između Australije i Novog Zelanda, njegovog širenja i potpunog odvajanja dijela kontinentalne ploče u zasebnu cjelinu.

Onih šest posto površine kontinenta koji nisu potonuli, 286.655 kilometara četvornih, danas nastanjuje oko pet milijuna ljudi, od čega 4.735.600 na Novom Zelandu, 252.000 u Novoj Kaledoniji, 2032 na Otoku Norfolk koji pripada Australiji i 347 ljudi na sićušnom arhipelagu oko australskog Otoka Howe.

Kopirati
Drag cursor here to close