kostolomna groznica

Postignut napredak u borbi protiv denga groznice

Sci-Tech / Flash | 07. 07. 2015. u 13:12 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki i singapurski znanstvenici su otkrili strukturu ljudskog monoklonalnog antitijela koje može neutralizirati virus uzročnik denga groznice, poznate i kao kostolomna groznica.

Istraživači s Vanderbilt University i njihovi kolege s National University of Singapore vjeruju kako će ovo otkriće omogućiti razvoj prvih učinkovitih tretmana i cjepiva za denga groznicu, prenose mediji, piše Fena.

Procjenjuje se naime kako svake godine od denga groznice obolijeva gotovo 400 milijuna ljudi.

U novoj studiji je utvrđeno kako se antitijelo po imenu DENV2 veže uz proteine na površini virusa te tako onemogućuje infekciju stanica organizma.

Uz to, DENV2 može spriječiti vezivanje drugih antitijela koja bi mogla potaknuti širenje infekcije organizmom.

Denga groznica najrasprostranjenija je virusna bolest koju prenose komarci te je važan uzročnik morbiditeta i mortaliteta diljem svijeta. Važno je napomenuti da se ne prenosi s čovjeka na čovjeka.

To je zarazna tropska bolest koju uzrokuje virus dengue. Većina ljudi zaraženih ovim virusom nema nikakvih simptoma ili je klinička slika iznimno blaga i manifestira se kao nekomplicirana febrilna bolest slična gripi. Kod ozbiljnijih oblika bolesti simptomi osim vrućice mogu uključivati glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima te karakterističan kožni osip nalik na ospice, piše Pliva zdravlje.

U malom broju slučajeva infekcija se može razviti u denga hemoragičnu groznicu s krvarenjem i niskim brojem trombocita uslijed oštećenja krvnih žila, ili u denga šok sindrom gdje dolazi do po život opasnog pada krvnog tlaka. Zanimljivo je kako do denga hemoragične groznice uglavnom dolazi kada se pacijent prethodno inficiran virusom dengue ponovno zarazi nekim drugim serotipom istog virusa. Ostali organski sustavi (poput srca i jetre) rijetko su zahvaćeni, a mogu se javiti i određeni neurološki poremećaji poput Guillain-Barréovog sindroma.

Kopirati
Drag cursor here to close