Nije sjajno

Popis zemalja: Kako BiH stoji sa zdravljem ljudi?

Sci-Tech / Flash | 22. 09. 2016. u 08:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina je na 73. mjestu liste zemalja prema ostvarivanju ciljeva održivog razvoja UN, kojima se želi potaknuti zdravlje ljudi.

Island, Singapur i Švedska su na vrhu su popisa nastalog nakon istraživanja koje je objavljeno u medicinskom časopisu Lancet.

Od zemalja u regiji najbolje je rangirana Slovenija, koja je na 25 mjestu, a slijedi Hrvatska na 42 mjestu. Crna Gora je 51, Makedonija 61, a Srbija na 65 mjestu.

Više od 60 posto ocijenjenih nacija već je postiglo ciljeve smanjivanja smrtnosti majki i djece, pokazalo je istraživanje, prvo takve vrste.

Pokazalo se, međutim, da nijedna zemlja nije ostvarila svih devet grupa ciljeva u vezi sa zdravljem ljudi, među kojima su i iskorjenjivanje tuberkuloze i HIV-a, te smanjivanje sklonosti djece prema gojaznosti, te uopćeno sklonosti nasilju.

Island, Singapur i Švedska imaju najbolje sanitarne odredbe, kao i one o zaštiti zdravlja, te ostvaren napredak u rješavanju problema "bogatog svijeta", poput debljine, kroničnih bolesti, nasilja i ozljeda u prometnim nesrećama.

Na dnu liste su Srednjoafrička Republika, Somalija i Južni Sudan, a promatrano je ukupno 188 zemalja.

Kopirati
Drag cursor here to close