Novi zakon

Policija u Dakoti može koristiti dronove s omamljivačima

Sci-Tech / Flash | 26. 08. 2015. u 20:04 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policija u sjevernoj Dakoti dobila je odobrenje za korištenje dronova opremljenih omamljivačima, gumenim mecima, sprejom i drugim ne-smrtonosnim oružjem, što je određeno usvajanjem Zakona 1328.

Predložen od strane republikanca Ricka Beckera, Zakon je izvorno trebao ograničiti nadzorne moći policije i zabraniti sve vrste oružja na dronovima. No policijska lobi grupa uspjela je ''progurati'' amandmane na Zakon, pa je u konačnici zabranjeno samo smrtonosno oružje na dronovima.

Američki mediji navode kako činjenica da se radi o ne-smrtnom oružju koje se može kontrolirati na daljinu neće smanjiti policijsku zloupotrebu.

Sjeverna Dakota postala je tako jedno od šest mjesta u Americi gdje istraživači pokušavaju doći do rješenja kako kako integrirati letjelicu bez posade u civlni zračni prostor. Ova država jedina je u kojoj je dopušteno podići dron do 1.200 metara visine i letjeti noću.

No, Rick Becker, predlagač izvornog Zakona, rezigniran je.

''Ne slažem se u potpunosti sa Zakonom'', izjavio je i dodao kako bi u Zakon trebalo unijeti rečenicu: ''Dronovi ne bi trebali biti opremljeni oružjem. Točka''.

No, ne razmišljaju samo policijske snage o naoružanim dronovima. Nedavno je hit na internetu postao video ručno izrađenog drona naoružanog puškom, čime su se pozabavili Američka agencija za nadzor neba i lokalne vlasti, no zaključak je bio kako vlasnik nije prekršio zakon, iako je federalna istraga još u tijeku.

Think twice before running from a drone when youre in North Dakota.

Posted by The Verge on Wednesday, 26 August 2015
Kopirati
Drag cursor here to close