Pomrčina

Pogledajte rijedak fenomen - nestalo je Sunce

Sci-Tech / Flash | 09. 03. 2016. u 08:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rijedak fenomen potpunog pomračenja Sunca može se vidjeti na snimci koju je objavila NASA.

Pomračenje se javlja u trenutku kada se Mjesec nalazi između Sunca i Zemlje te potpuno zakloni tu zvijezdu, a bilo je vidljivo iz Indonezije, južnih dijelova Kine i sjeverne Australije.

Pomračenje Sunca počelo je u srijedu na zapadu Indonezije, a njegov prolazak preko tog otočja u jugoistočnoj Aziji promatrali su deseci tisuća turista i znanstvenika i izravno prenose tamošnje televizijske mreže.

Mjesec je počeo prolaziti između Zemlje i Sunca u 6.19 sati (00.19 sati), što se moglo promatrati u više pokrajina u toj otočnoj zemlji s trima vremenskim zonama, objavila indonezijska agencija za geofiziku na Twitteru. Potpuno pomračenje nastupa sat vremena poslije. Djelomično pomračenje koje je počelo na Sumatri, najzapadnijem indonezijskom otoku, pomicalo se na istok i bilo je vidljivo u 12 od 34 pokrajine, zaklonivši djelomično pogled na Sunce sa Zemlje.

Početna faza je trajala nekoliko sati, a faza potpunog pomračenja kod koje se nebo poprilično zamračilo - kada Mjesec prekrije Sunce - moglo se vidjeti nešto manje od tri minute na Molučkim otocima, a najviše, nešto više od četiri minute, u Tihom oceanu.

Pripadnici plemena dajak na Borneu, poznati po tradicionalnim tetovažama, boje se pomračenja, jer ono sakriva Sunce, koje je za njih izvor života. Zato su izveli svoje obrede kako ta pojava ne bi predugo trajala.

Ovo je deseto potpuno pomračenje u 21. stoljeću. Prethodno se dogodilo 20. ožujka 2015, ali je bilo vidljivo samo na vrlo udaljenim dijelovima planete: norveškim otocima Feroe i Svalbard izgubljenim na Arktiku.

Kopirati
Drag cursor here to close