Zima desetljeća u SAD-u

Pogledajte kako iz zraka izgleda ledom okovani Chicago!

Sci-Tech / Flash | 08. 01. 2014. u 08:22 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Chicagu je jučer izmjereno rekordnih -31 stupanj, a led i hladnoća okovali su gotovo cijeli sjevernoamerički kontinent.

Pillot Hank Cain uslikao je ovu zapanjujuću fotografiju ledom okovanog Chicaga tijekom leta iz Washingtona.

"Stanje u Chicagu je posve nesvakidašnje. Ulice koje svakodnevno vrve ljudima sad su opustošene, no nije ni čudo jer se preko svih medija stanovnike poziva da ostanu na toplom i ne izlažu se hladnoći. Van izlaze samo oni koji baš moraju i oni koji su malo “probili na mozak”. Od rijetke hladnoće i jezero se zaledilo. Ljudi koji šetaju po ulicama nalik su na pingvine, obučeni u višeslojnu odjeću a neki čak i obuću pa se jedva pokreću. Vani se uistinu teško zadržati više od 5 minuta, ne toliko zbog same temperature već više zbog vjetra koji znatno povećava osjećaj hladnoće.", opisao je iz prve ruke stanje u Chicagu Roberto za Crometeo.

Tisuće letova zbog hladnoće je otkazano, a zatvaraju se i škole. Chicago je jučer izmjerio rekordno niskih -31 stupanj, dok je u području Oklahome i Texasa zbog jakog vjetra zabilježeno čak minus 40 stupnjeva Celzijevih. U pojedinim gradovima je preko noći izmjerena razlika u temperaturi od čak 45 stupnjeva Celzijevih, prenosi Index.hr.

Zbog velike hladnoće i jakog vjetra, djelatnici zoološkog vrta Lincoln Park u Chicagu morali su u zatvorene prostorije smjestiti čak i polarne medvjede i pingvine!

U Indiani vlasti se bore s jakim vjetrom, ledom i 30 centimetara snijega zbog čega su brojni građani ostali zatrpani u svojim domovima. Više od 30 tisuća tamošnjih potrošača ostalo je bez struje u ponedjeljak navečer, a vlasti su upozorile kako bi neki domovi mogli biti u mraku i hladnoći danima.

Izrazito niske temperature koje su pogodile pojedine dijelove sjevernoameričkog kontinenta posljedica su globalnog zagrijavanja, javlja Climate Central, a prenosi britanski Guardian.

Oni koji u polarnoj zimi koja se nadvila nad pojedine dijelove SAD-a i Kanade vide argument protiv globalnog zatopljenja ne sagledaju čitavu sliku, tvrde znanstvenici. Jedan od efekata klimatskih promjena izazvanih ljudskim djelovanjem upravo su ekstremne vremenske pojave.

Kopirati
Drag cursor here to close