Rezultati u ožujku

Počinju klinička ispitivanja lijeka za ebolu

Sci-Tech / Flash | 14. 11. 2014. u 07:49 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tri lijeka za ebolu če se početi klinički ispitivati u zapadnoj Africi priopćila je Međunarodna medicinska organizacija Liječnici bez granica (MSF).

Rezultati se očekuju najkasnije u ožujku.

MSF je objavio da će organizirati testiranja antivirusnih lijekova Favipiravira i Brincidofovira te dva tretmana u kojima se koristi krv i krvni serum osoba koje su preživjele ebolu zbog antitijela koja sadržavaju, javlja Hina.

Ti su tretmani odabrani za testiranje zato što bi bili dostupni za primjenu na pacijentima čim testiranja pokažu pozitivne rezultate, rekla je koordinatorica MSF-a za ebolu Annick Antieres, dodavši da je cilj znatno smanjiti stopu smrtnosti u roku od 14 dana.

U ispitivanjima će sudjelovati dragovoljni pacijenti, a počet će u prosincu na dva mjesta u Gvineji i još jednom, vjerojatno u Liberiji.

U testiranja su uključene i međunarodne znanstvene institucije te Svjetska zdravstvena organizacija.

Liberija ukinula izvanredno stanje

Predsjednica Liberije Ellen Johnson Sirleaf objavila je da ukida izvanredno stanje uvedeno u kolovozu u sklopu borbe protiv epidemije ebole i upozorila da "borba nije završila", prenosi HRT,

Informirala sam čelnike skupštine da neću tražiti produženje izvanrednog stanja, određenog 6. kolovoza, rekla je Sirleaf u izjavi objavljenoj na radiju i televiziji i dodala da je noćni redarstveni sat pomaknut za jedan sat, od ponoći do 6 sati. ''Završetak izvanrednog stanja ne znači da je borba protiv ebole završila'', dodala je.

Kopirati
Drag cursor here to close