Trendovi

Pehar: U FBiH ugrožen program cijepljenja, zdravstvo u dubokoj krizi

Sci-Tech / Flash | 16. 12. 2016. u 15:23 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar upozorio je danas kako je ugrožen program cijepljenja, ali još nije na razini da prijeti epidemija.

''Međutim, ako se nastavi s ovakvim trendovima više će se pričati o ospicama, parotitisu, difteriji i drugim bolestim'', izjavio je Pehar novinarima uoči Konferencije o zdravstvu i zdravlju u HNŽ-u koja se održava u Mostaru.

Dodao je kako kampanja protiv cijepljenja nepravedno ističe niz netočnosti.

''Na zapadu, iako nije zakonski obvezna, cijepljenost iznosi preko 90 posto. I kod nas su slični podaci ali se svake godine stopa smanjuje'', kazao je Pehar.

Govoreći o stanju u zdravstvu i zdravlju u HNŽ-u, Pehar je ocijenio kako je zdravstvo na tom području u dubokoj krizi, ali se nada kako će se to stanje promijeniti.

''Mene interesiraju iskoraci u provođenju programa promocije zdravih stilova života i prevencije kroničnih nezaraznih bolesti. To je ono što je uistinu potrebno, pomalo smo zapostavili sve te programe, a poznato je kako su takvi programi najbolji i najkorisniji. Mislim da kretanja u tom smjeru i reforma zdravstva moraju ponuditi nova rješenja, nove iskorake jer ako se u našem zdravstvenom sustavu usmjerimo samo na liječenje bolesnih, a ne na prevenciju, izgubit ćemo bitku'', ustvrdio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Predsjednik Liječničke komore HNŽ-a Antonio Sesar novinarima je kazao kako je u proteklom razdoblju učinjen stručni napredak u zdravstvu.

''Mi danas razvijamo neke nove discipline, nove operativne tehnike, dijagnostičke procedure, te imamo izvrsne liječnike i vrhunski srednji kadar. Međutim, manjak financijskih sredstava stvara probleme, i ako u tom smjeru ništa ne promijenimo, generirat će se nezadovoljstvo i kod liječnika i kod pacijenata'', kazao je Sesar.

Ravnatelj Zavoda za zdravstveno osiguranje HNŽ-a Rade Bošnjak kazao je kako se skupovi na temu stanja zdravstva u HNŽ-u trebaju češće održavati kako bi se podigla svijest o stanju u zdravstvu, potrebama zdravstva i općenito smislu i načinu na koje zdravstvo funkcionira.
Bošnjak je teškim ocijenio sadašnje stanje u zdravstvu, posebno u bolnicama koje su u teškom financijskom stanju.

''Činimo sve kako bi pomogli, međutim, nije samo Zavod dovoljan niti može sam to riješiti. Potrebno je da nam se pridruži vlada i skupština naše županije'', kazao je Bošnjak.

Kopirati
Drag cursor here to close