Komentari

Pali se alarm zbog mržnje na Internetu

Sci-Tech / Flash | 15. 12. 2015. u 13:51 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Problem govora mržnje na internetu postaje alarmantan, zbog čega je potrebno provesti preventivne mjere i educirati ljude, posebno mlade, rečeno je danas na konferenciji o "Borbi protiv govora mržnje na internetu", koja je održana u Sarajevu.

Tajnik Ministarstva civilnih poslova BiH Zlatko Horvat smatra da se u borbi protiv govora mržnje mora djelovati preventivno, a ne uvijek se baviti samo posljedicama.

"Najbolje bi bilo djelovati od osnovne stanice društva, a to je obitelj. Bilo bi dobro da se načini analiza otkud mržnja kod mladih ljudi i jesu li oni svjesni njezinih posljedica", rekao je novinarima.

Napominjući da se Ministarstvo civilnih poslova bavi obrazovanjem, Horvat je rekao da se može djelovati samo edukativno.

"Postoje agencije koje se moraju baviti ovim problemom, posebno što je danas izuzetno teško boriti se protiv takvog vida 'rata'", dodao je i naveo kako je teško kontrolirati i stranice najekstremnijih terorističkih organizacija, prenijela je Srna.

Miralem Tursinović iz Omladinskog resursnog centra Tuzla ocijenio je da je primjetno povećanje govora mržnje zbog povećanja broja elektronskih medija koji pokušavaju da svojim senzacionalističkim člancima poboljšaju nakladu, čime izravno utječu na govor mržnje.

Podsjetio je kako je na portalima i medijima ranije bilo moguće da se izbrišu komentari uvredljivog sadržaja, koji pozivaju na govor mržnje, te da sada toga nema.

"Situacija je alarmantna, što se vidi i u komentarima koji su često odraz netrpeljivosti i govora mržnje", naglasio je Tursinović.

Dodao je kako se svi mediji u ovakvim situacijama brane slobodom govora i demokracijom, ali da u stvarnosti takva demokracija postaje govor mržnje.

"Teško je kontrolirati socijalne mreže poput Facebooka, ali je lako kontrolirati portale medijskih kuća koje objavljuju vijest na koju je dozvoljen komentar, što znači da se govor mržnje može kontrolirati", ukazao je Tursinović.

Prema istraživanjima ove organizacije, više od 70 posto vršnjačkog nasilja počinje od govora mržnje na društvenim mrežama.

Članica Povjerenstva mladih BiH Danijela Topić rekla je kako ovom problemu treba pristupiti sustavno, a ne "gašenjem vatre" kada bude prekasno. Ocijenila je kako je potrebno informirati mlade ljude o posljedicama govora mržnje.

Kopirati
Drag cursor here to close