Prodao 32% više nego lani

Pad prodaje smartphonea u Kini, no Apple ipak slavi

Vidljivo je da je i kinesko tržište napokon dočekalo zasićenje.
Sci-Tech / Flash | 27. 04. 2018. u 10:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najnoviji statistički podaci Counterpoint Researcha kažu da je kinesko, inače najveće tržište smartphonea na svijetu, u prvom kvartalu zabilježilo pad od 8% u odnosu na isto razdoblje godinu ranije i 21% u odnosu na prethodni kvartal. Broj ukupno prodanih uređaja iznosio je ispod 100 milijuna, prvi put nakon 2013. godine

Vidljivo je da je i kinesko tržište napokon dočekalo zasićenje. Međutim, pad prodaje nije zadesio sve proizvođače jednako. I dok su domaći uglavnom bilježili pad ili smanjeni rast, slavio je Apple. U prvom kvartalu prodao je čak 32% iPhonea više nego u istom razdoblju lani, čime je povećao svoj udio i plasirao se ispred Xiaomija. Prvi je i dalje Huawei s 21,6% udjela, drugi Oppo sa 17,6, a treći Vivo s 15,5% udjela.

Prilično velik uspjeh za Apple, budući mu je Kina jedno od najvažnijih tržišta, no s obzirom na zahuktavanje trgovinskog rata s SAD-om, sudbina ovakve Appleove pozicije je neizvjesna, piše Mob.hr.

S obzirom na sve veće pritiske američkih vlasti na ZTE i Huawei, odnosno onemogućavanje njihovog normalnog poslovanja na američkom tržištu, za očekivati je da Kina neće sjediti skrštenih ruku.

O recipročnim mjerama za sada je prerano govoriti, jer je izvjesno da će se trenutni problemi riješiti dogovorima. Naime, Huawei je trenutno pod istragom američkih vlasti glede tobožnjeg kršenja američkih sankcija Iranu, zbog čega bi se njegova pozicija na američkom tržištu mogla dodatno zakomplicirati.

Ovo sada stiže nakon što je američka vlada početkom godine izvršila pritisak na operatere AT&T i Verizon da odustanu od prodaje Huaweija Mate 10, pravdajući to sumnjom da kineske vlasti preko njih špijuniraju američke građane.

Kopirati
Drag cursor here to close