banja luka

Pacijenticama omogućena rekonstrukcija dojke

Sci-Tech / Flash | 29. 05. 2015. u 13:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klinika za plastično-rekonstruktivnu kirurgiju Univerzitetske bolnice-Kliničkog centra Banjaluka, zajedno sa Udruženjem za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku kirurgiju Srpske i Savezom žena oboljelih od karcinoma dojke "Iskra" organizirala je u Banjaluci predavanja o temi "Primarna i sekundarna rekonstrukcija dojke".

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Milan Latinović prije početka predavanja rekao je da je prošle godine u Republici Srpskoj urađeno sedam, a tijekom ove godine četiri totalne rekonstrukcije dojke kod pacijentica oboljelih od karcinoma dojke, a koje je financirao Fond zdravstvenog osiguranja Srpske.

Ističući da je estetski segment vrlo važan u liječenju ove opake bolesti, Latinović je rekao da je resorno ministarstvo posvetilo pažnju i estetskoj kirurgiji, odnosno rekonstruktivnoj i plastičnoj kirurgiji.

"Pacijenticama oboljelim od raka dojke Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u potpunosti financira troškove zdravstvene zaštite, a jedini smo u regiji gdje ovaj fond financira i rekonstrukciju odstranjene dojke", rekao je Latinović novinarima u Banjaluci.

S obzirom da se protiv ove opake bolesti može boriti samo uz pomoć rane dijagnostike, Latinović je istakao da su aktivnosti resornog ministarstva usmjerene na osiguranje kvalitetne ultrazvučne i rendgen dijagnostike.

"Najznačajnija nam je nabavka digitalnog mamografa, koji je instaliran u Univerzitetskoj bolnici-Kliničkom centru Banjaluka. Usporedo s tim, radili smo i na razvijanju kvalitetne terapijske usluge, ali svakako i kirurška usluga ima veliki značaj", rekao je Latinović. Načelnik Klinike za plastično-rekonstruktivnu kirurgiju Univerzitetske bolnice-Kliničkog centra Banjaluka Nikola Baroš istaknuo je da je cilj predavanja na prvom mjestu podizanje svijesti žena kojima je uslijed zdravstvenih problema odstranjena dojka.

"Želim svim pacijenticama oboljelim od raka dojke ukazati na besplatne rekonstruktivne zahvate koji se rade u Srpskoj", rekao je Baroš. Iako broj žena koje se odlučuju na rekonstruktivne zahvate raste, Baroš kaže da zanimanje još nije tako veliko kao što se očekuje. Baroš smatra da sredina u kojoj živimo sputava žene da poslije odstranjivanja dojke urade i njenu rekonstrukciju.

"Najveći broj pacijentica se poslije gubitka dojke zatvara u sebe, ne žele se eksponirati, a sa druge strane uzrok je i neupućenost u mogućnosti koje im se pružaju", rekao je Baroš.
Predsjednica Saveza žena oboljelih od raka dojke "Iskra" Banjaluka Azra Ikalović rekla je da, osim bola koji žena trpi tijekom liječenja, u istoj mjeri trpi i psihički bol zbog nedostatka dojke i kose od kemoterapije.

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja, pacijentima oboljelim od malignih bolesti u Republici Srpskoj osiguran je najsuvremeniji tretman za liječenje radioterapijom i to bez čekanja u Centru za radioterapiju u Banjaluci. Osiguranicima koji dolaze iz drugih krajeva Srpske, kojima nije neophodno bolničko liječenje, osiguran je i smještaj u Banjaluci.

Kopirati
Drag cursor here to close