Anketa

Pacijenti će online putem birati najbolju bolnicu i liječnika u BiH

Sci-Tech / Flash | 05. 04. 2016. u 06:19 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje za razvoj društva "Kap" iz Sarajeva, uz podršku veleposlanstva Sjedinjenih američkih država provodi projekt promocije prva pacijenata u bolnicama na području Bosne i Hercegovine.

Kampanja promocije prava pacijenata u bolnicama počet će 7. travnja na Svjetski dan zdravlja otkrivanjem table sa pravima i obavezama pacijenata u bolnicama.

Kampanja se dalje nastavlja 18. travnja kada će u BiH prvi put biti obilježen Dan prava pacijenata uličnom akcijom dijeljenja informativnih brošura i letaka građanima ispred sarajevske katedrale.

U sljedećem razdoblju, o pravima i obavezama pacijenata će se u sklopu kampanje razgovarati i na okruglim stolovima u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru, a krajem godine bit će uručene i nagrade za najboljeg doktora i najbolju bolnicu, o čemu će glasati građani i pacijenti putem online ankete.

Cilj kampanje je upoznavanje pacijenata i građana o njihovim zakonskim pravima i odgovornostima koje imaju tijekom boravka u bolnici, kako bi se informiranjem dao doprinos podizanju svijesti i poboljšanju kvaliteta usluga u zdravstvenim institucijama u BiH, priopćeno je.

U četvrtak 7. travnja u 14:00 sati bit će obilježen Svjetski dan zdravlja u Bosni i Hercegovini u Univerzitetsko- kliničkom centru Sarajevo (zgrada DIP-a u prizemlju).

Uzvanicama će se obratiti veleposlanica Sjedinjenih američkih država u BiH Maureen Cormack, generalna direktorica UKC Sarajevo Sebija Izetbegović, zamjenik šefa Delegacije Europske komisije u BIH Renzo Daviddi i rezidentna predstavnica UNDP-a Sezin Sinanoglu i predstavnica udruženja za razvoj društva “Kap” koje provodi projekt promocije prava pacijenata Merima Spahić.

Događaju će prisustvovati predstavnici i liječnici UKC, diplomatskog kora, predstavnici udruženja pacijenata, resornih ministarstava i zdravstvenih institucija.

Istovremeno, u četvrtak 7. travnja, u 14.00 sati će i u Banja Luci biti otvorena tabla s pravima pacijenata u Univerzitetsko kliničkom centru Banja Luka.

 

Kopirati
Drag cursor here to close