Superzrakoplov

Ovaj zrakoplov može stići do bilo kojeg mjesta na zemlji - za sat vremena

Sci-Tech / Flash | 10. 11. 2013. u 13:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanija Lockheed Martin radi na projektu bespilotnog špijunskog zrakoplova koji može letjeti do šest puta brže od brzine zvuka što znači da bez obzira gdje na Zemlji treba stići, to može biti unutar sat vremena.

Kako piše LiveScience, zrakoplov pod oznakom SR-72 razvija se u Kaliforniji i nastavak je zrakoplova SR-71 Blackbird koji razvijen u 60-tim godinama prošlog stoljeća, a američko ratno zrakoplovstva koristilo ga je do 1998. godine.

Ovaj zrakoplov može postići brzinu od 5.632 km/h, odnosno 6 Ma - šest puta brže od brzine zvuka.

Naime, brzine nadzvučnih zrakoplova mjere se Machovim brojevima. Machov broj (označava se s M ili Ma) je omjer brzine aviona i brzine širenja zvuka na nadmorskoj visini zrakoplova.

Drugim riječima, ovaj superzrakoplov će letjeti dvaput brže od svog prethodnika i tri puta brže od današnjih najbržih borbenih zrakoplova.

"Vaši protivnici ne mogu sakriti ili premjestiti svoju kritičnu imovinu. Oni će biti pronađeni. To postaje izazov u igri", rekao je za Reuters Brad Leland, inženjer u kompaniji Lockheed Martin.

Ovaj zrakoplov je stealth, odnosno dizajniran je s ciljem kako bi izbjegao detekciju koristeći različite napredne tehnologije koje reduciraju refleksiju/emisiju infracrvenog zračenja, radara, radiofrekvencijskog zračenja (RF) i sl.

Prema članku objavljenom na Aviation Week, zrakoplov će biti spreman za službu 2030. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close