Mostar

Otvoren Peti kongres gastroenterologa i hepatologa

Sci-Tech / Flash | 11. 06. 2015. u 18:58 Sa. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović otvorio je večeras u hotelu "Mepas" u Mostaru 5. bh. kongres gastroenterologa i hepatologa s međunarodnim sudjelovanjem, na kojem će do 14. lipnja sudjelovati oko 400 domaćih i inozemnih sudionika iz tih oblasti.

Osim stručnjaka iz regije, na kongresu sudjeluju i stručnjaci iz Engleske, Mađarske, Italije, Turske, SAD-a, J. Koreje...

Galerija fotografija na linku

Inače, na kongresu će biti zastupljene sve oblasti gastroenterologije, hepatologije, pakreatologije, upalnih bolesti crijeva, onkologije u gastroenterologiji... s posebnim osvrtom na svjetske novitete u tim oblastima.

U izjavi za novinare, Čović je kazao kako je počašćen što u ime Predsjedništva BiH može pozdraviti i otvoriti ovaj kongres.

Govoreći o značaju kongresa za Mostar i BiH, on je kazao kako ovakav i slični događaji, znače mnogo te da na neki način daju ponovno malo svjetlosti na sve ono što se događa u BiH.

Izrazio je zadovoljstvo što Mostar kao sveučilišni centar s Medicinskim fakultetom, Zdravstvenim studijem, a uskoro i Stomatologijom, postaje centar koji okuplja eminentne stručnjake, gdje se uči, gdje se razmjenjuju iskustva...

Govoreći o Kongresu na konferenciji za novinare, Milenko Bevanda, predsjednik Asocijacije gastroenterologa i hepatologa BiH, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i predsjednik organizacijskog odbora Kongresa kazao je kako je Kongres veoma značajan, kako za Mostar i BiH, tako i za cjelokupnu regiju te da će na Kongresu biti zastupljene sve teme iz gastroenterologije.

Naglasio je kako će se tijekom kongresa održati 11 predavanja eminentnih predavača, a posebno se osvrnuo na sesiju o upalnim bolestima crijeva. Po njegovim riječima, to je jedna oblast u gastroenterologiji koja je najaktualnija u zadnje vrijeme i koja je najprogresivnija u smislu samog oboljenja, odnosno težine bolesti i terapijske progresije.

Eminentni gastroenterolozi iz Hrvatske i Srbije Boris Vucelić i Ivan Jovanović složili su se kako je ovaj kongres prilika da oni koji imaju međunarodna iskustva iz regije prenesu ta iskustva i znanje na druge kako bi razinu zdravstvene usluge u regiji pokušali približiti svjetskim i europskim standardima.

U sklopu kongresa, 12. lipnja, održat će se i drugi sastanak Asocijacije gastroenteroloških sestara i tehničara BiH s međunarodnim sudjelovanjem tijekom kojega će se održati oko 15 predavanja i koji će okupiti oko 100 sestara iz BiH i regije.

Kongres organizira Asocijacija gastroenterologa i hepatologa BiH, uz pokroviteljstvo hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

Kopirati
Drag cursor here to close