Mostar

Otvoren Drugi simpozij specijalista javno-zdravstvenih disciplina

Sci-Tech / Flash | 10. 12. 2015. u 16:55 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je u četvrtak otvoren Drugi simpozij specijalista javno-zdravstvenih disciplina.

U okviru simpozija u sljedeća tri dana domaći stručnjaci predstavit će više od 60 znanstvenih radova.

Po riječima predsjednika Organizacijskog odbora, prim. dr. Eniza Čolakovića, brojni su problemi javnog zdravstva ne samo u Federaciji BiH već i u cijeloj zemlji, a na simpoziju će se razmatrati široki raspon tema od obiteljske medicine, preko imunizacije, do mentalnog zdravlja.

Predsjednik Udruženja specijalista javno-zdravstvenih disciplina Federacije BiH prim. dr. Željko Ler istaknuo je kako je zadatak djelatnika u zdravstvu napraviti što više manevarskog prostora izvršnoj vlasti, kako bi javno zdravstvo moglo u punoj mjeri doći do izražaja, a što bi u konačnici trebalo rezultirati zdravljem stanovništva BiH.

Po njegovim riječima, posebna sesija na ovogodišnjem simpoziju posvećena je mentalnom zdravlju, a važna tema bit će i problem imunizacije.

Doktor Ler ja naglasio kako bh. zdravstvo prati najnovije svjetske trendove, ali problem je, kao i u svim ostalim segmentima društva, nedostatak novca.

''Voljni smo primijeniti i kod nas te najnovije trendove, ali s financijskog aspekta smo zaista ograničeni. Dobar primjer je problem imunizacije. U Europi i svijetu uvode se petovalentna i viševalentna cjepiva, a mi smo se, na žalost, vratili na trovalentna cjepiva iz prostog razloga što nemamo dovoljno novca'', kazao je Ler, dodavši kako se nada da će političke strukture prepoznati ovaj problem i da će učiniti sve kako bi se javno zdravstvo u BiH približilo svjetskim standardima.

Kopirati
Drag cursor here to close