Kokoš iz pakla

Otkrivena vrsta pernatog dinosaura kojeg su nazvali po mitološkom demonu

Sci-Tech / Flash | 20. 03. 2014. u 10:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici su otkrili novu vrstu dinosaura koji je živio prije 66 milijuna godina, imao je perje i kandže, a ime je dobio prema mitološkom demonu.

Anzu Wyliei je živio u vrijeme vladavine T-Rexa, bio je visok 3 metra i težak 250 kilograma, a upravo zbog svojih fizičkih karakteristika znanstvenici su mu dali nadimak "kokoš iz pakla".

Dinosaur je imao krijestu na glavi, perje, oštre kandže i kljun bez zuba. Znanstvenici smatraju da se hranio i vegetacijom, ali i malim životinjama.

''Prozvali smo ga "kokoš iz pakla" iz zezancije, ali zapravo je taj nadimak poprilično prikladan'', kazao je doktor Matt Lamanna iz Prirodoslovnog muzeja Carnegie u Pittsburghu.

Dinosaurove kosti pronađene su na lokalitetima u Sjevernoj i Južnoj Dakoti, ali znanstvenicima je trebalo nekoliko godina da ih potpuno istraže. Ostaci tri stvorenja su sastavljeni da bi se dobio cjeloviti kostur.

''Bio je to golemi raptor, ali s perjem i glavom poput kokošje'', kazala je koautorica doktorica Emma Schachner sa Sveučilišta u Uti.

Prvi dio dinosaurova imena preuzet je od imena pticolikog demona iz mezopotamske mitologije.

Kopirati
Drag cursor here to close