Split

Osnovan Centar za istraživanje i inovacije Zapadnog Balkana

Sci-Tech / Flash | 18. 09. 2015. u 13:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović sudjelovao je na Ministarskoj konferenciji u Splitu koja je posvećena uspostavljanu Centra za istraživanje i inovacije Zapadnog Balkana - WISE te promoviranju mogućnosti koje će Centar pružati.

Od kada je potpisana Deklaracija o Regionalnoj strategiji istraživanja i razvoja za inovacije Zapadnog Balkana u Zagrebu do danas, Ministarstvo civilnih poslova BiH sa institucijama nadležnim za znanost na svim nivoima vlasti u BiH, pružalo je punu podršku uspostavljanju ovog Regionalnog Centra da bi se znanstvenoj zajednici BiH omogućilo jačanje kapaciteta.

''Očekujemo da će rad ovog Regionalnog Centra doprinijeti unapređenju suradnje u oblasti istraživanja i inovacija te održivom ekonomskom razvoju i socijalnoj koheziji i europskim integracijama uopće'', kazao je ministar Osmanović.

Izrazio je uvjerenje da će Centar WISE postati priznat i atraktivan partner u regiji zapadnog Balkana i doprinijeti jačanju regionalnih istraživačkih, inovacijskih i tehnoloških sustava.

Posebno je naglašena opredijeljenost BiH za razvoj i napredak u regiji jugoistočne Europe i zapadnog Balkana u okviru procesa integracije u Europsku uniju, kao i značaj suradnje koja se ostvaruje kroz sudjelovanje u programu EU HORIZON, COST i EUREKA. Među najvažnijim zadacima novoosnovanog Centra je promocija suradnje domaćih znanstvenika i znanstvenika u inozemstvu, s posebnim naglaskom na znanstvenu dijasporu.

WISE Centar promovirat će mobilnost mladih istraživača i doktoranata u regiji zapadnog Balkana te između regije i drugih zemalja, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

WISE će aktivno raditi na jačanju suradnje i koordinacije između znanstvenih organizacija s ciljem boljeg strateškog ulaganja u naučnu infrastrukturu, kao i na produbljivanju suradnje između znanstvenih organizacija i industrije.

Kopirati
Drag cursor here to close