Kako upasti?

Oprez: Vaše sigurnosne kamere svatko vidi!

Sci-Tech / Flash | 24. 09. 2014. u 08:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sustav video-nadzora (u Bosni i Hercegovini) potpuno je nezaštićen te svatko može ''upasti'' u bilo koji nadzorni sustav u zemlji, tvrdi Muški Portal.

Naime, sarajevski portal proveo je istraživanje o tome koliko su sigurnosni video-sustavi sigurni. Došao je do zaključka da, unatoč tome što se računa na sigurnost, ustvari ništa nije sigurno.

''I mi smo odlučili vidjeti koliko su sigurni sustavi u BiH i tko nas sve gleda s kamera koje su na svakom ćošku. Rezultati našeg istraživanja su uznemirujući. U roku od samo sat vremena dobili smo pristup nad 20 sustava video nadzora u Bosni i Hercegovini!'', navodi Muški Portal i dodaje kako je ''sve je bilo potpuno javno, i pri tome nismo prekršili niti jedan zakon''.

Portal navodi kako je ''upao'' u vrtić u Banja Luci, čije kamere iako nisu najbolje kvalitete, potpuno otvorene prema internetu.

''Svatko može pratiti što se događa u vrtiću. Kamere snimaju ulaz, glavnu prostoriju i spavaonicu. Osim vrtića, pristupili smo i video nadzornom sustavu autobusne stanice u Sarajevu, ali i video nadzorima nekoliko tvornica, ureda kompanija, privatnim stanovima (ne znamo zašto neko iznad kreveta ima nadzornu kameru), privatnim kućama, prodavaonicama pa čak i kameri postavljenoj u stomatološkoj ordinaciji'', navodi portal.

Zabrinjavajuće je, navode istraživači portala, što nitko od vlasnika objekata, koje su upozorili da su ''ranjivi'', nije bio svjestan da su tisuće znatiželjnika tko zna koliko dugo pristupale njihovom nadzornom sustavu.

''Mi smo pristup svim nadzornim sistemima dobili legalnim putem koristeći samo internet konekciju i internet preglednik. Snimke iz ovog teksta su potpuno javne na internetu. Nećemo Vam otkrivati linkove, jer smatramo da, bez obzira na očajan smisao za biranje šifri, ljudi imaju pravo na privatnost. Ukoliko ste na slikama prepoznali snimke sa svog video sustava – promijenite šifru i port, i ovaj put stavite šifru, ali ne 12345 ili admin'', upozorava Muški Portal.

Kopirati
Drag cursor here to close