Predavanje u Mostaru

Omejec u Mostaru: Hrvatsko ustavno sudstvo primjer problema koji se mogu prepoznati i u BiH

Sci-Tech / Flash | 14. 05. 2015. u 13:13 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Ustavnog suda Republike Hrvatske prof. dr. sc. Jasna Omejec održala je danas u Mostaru predavanje na temu "Uloga Ustavnog suda u svjetlu europeizacije hrvatskog prava".

Predavanje su organizirali Pravni fakultet Sveučilišta u Mostaru i Matica hrvatska Mostar, a u sklopu Mostarskoga proljeća 2015.

U svom izlaganju aktualna predsjednica Ustavnoga suda RH Jasna Omejec podsjetila je na temeljne uloge koje su ustavnom sudstvu namijenjene u postkomunističkim državama gdje se, kako je kazala, ustavno sudstvo našlo u središtu susreta domaćeg i europskog prava. Također, govorila je o ulozi ustavnog suda i problemima s kojima ta institucija susreće u proteklih 25 godina u Republici Hrvatskoj.

''Iskustvo hrvatskog Ustavnog suda je iskustvo svih ustavnih sudova u tranzicijskim državama poslije pada Berlinskoga zida i čvrsto vjerujem u to da o tim problemima, odnosno nerazumijevanjima i politizaciji jedne institucije koja ne smije biti politizirana, treba javno govoriti'', kazala je Omejec.

Upozorila je na "nered" u zakonodavnom i općenito u sustavu RH, kao i na teško stanje u hrvatskom sudstvu. Kazala je i to da se u hrvatskom društvu još uvijek ne prihvaća činjenica da ustavno sudstvo nadzire pravni okvir države koji stvara politička vlast te dodala kako je hrvatsko ustavno sudstvo primjer problema koji se mogu prepoznati i u BiH.

Citirajući hrvatskog nadbiskupa Josipa Bozanića, koji je upozorio da su "krivci za našu bijedu drugi", te da se ustručavamo preuzeti odgovornost u rješavanju svojih poteškoća i problema, prof. Omejec kazala je da se te riječi mogu čitati na različite načine. "No čini se da nitko ne može osporiti da su i danas aktualne. Potrebu da se suočimo s tom činjenicom smatram presudnom za određivanje daljnjih mjera razvitka RH", zaključila je prof. Omejec.

Kao moto današnjeg predavanja, prof. Omejec je iskoristila poruku češkog predsjednika Vaclava Havela, koji je kazao jednom prigodom da je Ustav Češke Republike knjiga koju nikada ne bi mogao prestati čitati.

''Moja je teza da u turbulentnim devedesetim godinama prošloga stoljeća uloga Ustavnoga suda u Hrvatskoj nije bila prepoznata na pravi način, a posljedice osjećamo i dana danas'', kazala je predsjednica Ustavnog suda RH.

Dekanica Pravnoga fakulteta Vesna Kazazić je podsjetila da je aktualna predsjednica Ustavnog suda prof. Omejec, međunarodni i pravni ekspert u EU i Vijeću Europe kao i Organizaciji za Europsku sigurnost i suradnju, a 2010. godine imenovana je za hrvatsku članicu Venecijanske komisije, savjetodavnog tijela Vijeća Europe koja okuplja eminentne stručnjake u svrhu promoviranja demokracije putem usavršavanja.

Govoreći o pravnoj tradiciji u Gradu Mostaru, počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar i akademik Josip Muselimović dao je inicijativu da jedna dvorana Pravnoga fakulteta u Mostaru ponese ime Ilije Jakovljevića (rođenog 21. listopada 1898. godine) ,jednog od najvećih hrvatskih pravnih pisaca i mislilaca i najznačajnijih književnika i pjesnika, romanopisaca i pripovjedača, urednika i humanista prošlog stoljeća.

''Nažalost njegovo velebno odvjetničko, književno i povijesno i humanističko djelo punih 50 godina prekrio je veo dirigiranog zaborava. Zato bi bilo časno da jedna dvorana Pravnoga fakulteta ponese ime Ilije Jakovljevića'', kazao je Muselimović.

Predavanju su nazočili predsjednica Matice hrvatske Mostar i rektorica mostarskoga Sveučilišta prof. znanosti Jerka Ostojić, predsjednik HAZU u BiH Jakov Pehar, generalni konzul RH u Mostar Velimir Pleša te drugi članovi akademske zajednice, profesori i studenti.

Kopirati
Drag cursor here to close