Mr.sc. Jasmin Hodžić

'Ogledi iz lingvistike i filologije' predstavljeni u Mostaru

Sci-Tech / Flash | 28. 06. 2014. u 09:41 Elmedina Hodžić

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U multimedijalnoj dvorani Studentskog hotela 'Mostar', u petak je održana promocija knjige 'Ogledi iz lingvistike i filologije', autora mr.sc. Jasmina Hodžića.

Profesorica Elvira Ćemalović-Dilberović, doc.dr. na Fakultetu humanističkih nauka u Mostaru, koja je i jedan od recenzenata ove knjige, publici je predstavila detaljan uvid u lingvistički dio teksta koji se nudi u knjizi, i osvrnula se na pojedinačne domete odgovarajućih radova. 

Između ostalog, to je problem kategorije roda u jeziku (ističući autorove opservacije kako i muško i žensko dijele sve tri kategorije roda: momak-momče-momčina i  djevojka-djevojče – djevojčurak / curetak), zatim problem utjecaja reda riječi na pitanje dvosmislenosti u našem jeziku, pitanje opisa jezičkog znaka kroz lingvističko i filozofsko poimanje problema, zatim pitanje prožimanja figurativnog jezika i sintaksičkih modela, ili pitanje odnosa našeg i engleskog gramatičkog sustava kroz usporedbu glagolskih konstrukcija ili kroz opis kategorije gramatičkog člana u našem jeziku!

Profesor Harun Macić je govorio o primjenljivosti rezultata istraživanja koji se predstavljaju ovom knjigom na sam nastavni proces, ističući kako se skoro svih dvanaest radova Hodžićevih 'Ogleda' itekako tiču nastave i nastavnog plana i programa jezika i književnosti u našim školama.

Posebno je govorio o autorovom rušenju ustaljenih i tradicionalnih dosadašnjih poimanja pojedinih gramatičkih pitanja, kao i o pojedinim sociolingvističkim pitanjima u dijahronijskoj perspektivi proučavanja našeg jezika.

Profesor Alija Pirić, suradnik Fakulteta humanističkih nauka u Mostaru i profesor doktor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, govorio je o pitanjima odnosa jezika i književnosti koji se tiču ove knjige, kroz interpretativne modele divanske poezije, balade 'Hasanaginica', a posebno sevdalinke 'Ali-paša na Hercegovini', ističući kako autor predstavljene knjige donosi jednu do sada nepoznatu varijantu ove pjesme, a koja je lingvostilistički kudikamo konkretnija za analizu koja se može predstaviti studentima.

Istaknuo je i važnost jednog priručnika kakvi su Hodžićevi 'Ogledi', posebno za akademsku zajednicu, sveučilišne nastavnike i nastavnike u školi, itd.

Direktor Narodne biblioteke u Mostaru, Rasim Prguda, istaknuo je da je počastvovan što je 'Narodna biblioteka' izdavač knjige mladog autora Jasmina Hodžića, i kazao da je u pripremi još jedna knjiga, drugog autora, također u izdavaštvu 'Narodne biblioteke'.

Mnogobrojna publika bila je vidno zadovoljna, potvrđujući ono na što su ukazali promotori, ali i recenzenti 'Ogleda iz lingvistike' – posebnu, iskošenu perspektivu, i originalan način Hodžićevog pristupa proučavanju jezičkih i književnih pojava.

Promociji su između ostalih prisustvovali i Zlatko Hadžiomerović, ministar obrazovanja kulture i sporta u Vladi HNŽ, mr. Nusret Omerika, savjetnik za Bosanski jezik i književnot u Prosvjetno-pedagoškom zavodu u Mostaru, zatim i dr. Enisa Gološ, te prof. emeritus dr. Elbisa Ustamujić i mnogi drugi.

Kopirati
Drag cursor here to close