HVO Sarajevo

Održana tematska radionica o pravima djece branitelja

Sci-Tech / Flash | 26. 11. 2016. u 09:59 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo, u okviru programa obilježavanja Dana državnosti BiH, jučer je u klubu 'SSH'' u Sarajevu, organizirala tematsku radionicu pod nazivom ''Prava djece branitelja iz Obrambeno-oslobodilačkog rata u BiH (1992. – 1995.) tijekom redovitog srednjoškolskog obrazovanja, te dodiplomskog i poslijediplomskog studija na fakultetima u Kantonu Sarajevo''.

Kako bi bila pružena odgovarajuća podrška i olakšan pristup obrazovanju svim učenicima i studentima, ono što je potrebno jest prepoznati podzastupljene skupine u sustavu obrazovanja, koje je potrebno potaknuti na školovanje i omogućiti im ulaz na obrazovne institucije, te definirati ''ranjive'' skupine učenika i studenata kojima je zbog različitih okolnosti i čimbenika potrebna dodatna podrška u ustrajanju u obrazovanju.

Podzastupljenim skupinama učenika i studenata se podrazumijevaju sve skupine učenika i studenata koje u određenoj državi imaju otežan pristup obrazovanju ili im je iz objektivnih razloga potrebna dodatna podrška ili prilagodba kako bi pod jednakim uvjetima upisali i završili školovanje.

Predavači na radionici su bili dr. sc. Marijo Pejić, prof. dr. Besim Spahić i mr. Ivana Krstanović.

''Djeca smrtno stradalih branitelja iz Obrambeno-oslobodilačkog rata u BiH (1992. – 1995.), djeca zatočenog ili nestalog branitelja, djeca ratnog vojnog invalida i djeca dragovoljaca iz Obrambeno-oslobodilačkog rata u BiH (1992. – 1995.) trebala bi imati određena prava i povlastice, kao podzastupljene i ''ranjive'' skupine u obrazovanju. Većina prava odnosi se na djecu smrtno stradalog branitelja, djecu zatočenog ili nestalog branitelja, djecu ratnog vojnog invalida i djecu dragovoljaca, dok djeca živućih branitelja ne ostvaraju puna prava'', zaključeno je na ovoj radionici.

Pokrovitelj ovoga projekta je Ministarstvo za obrazovanje, nauke i mlade Kantona Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close