Projekt 'Option'

Održana konferencija 'Prednosti i poteškoće pri pokretanju socijalnog poduzeća'

Sci-Tech / Flash | 30. 06. 2017. u 11:38 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru projekta "OPTION - Prevladavanje predrasuda i promocija novih alata za profesionalnu integraciju osoba s posebnim potrebama u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori", koji financira Europska unija kroz IPA Program prekogranične suradnje BiH i Crne Gora, u Mostaru je u petak održana konferenciju "Prednosti i poteškoće pri pokretanju socijalnog poduzeća".

Cilj konferencije bio je razmjena iskustava i informacija o pokretanju socijalnog poduzeća, zapošljavanju osoba s invaliditetom te zakonskoj regulativi iz perspektive javnih ustanova, udruga, tvrtki i roditelja osoba s invaliditetom u BiH i Crnoj Gori.

''Željeli smo skrenuti pozornost na mogućnosti osoba s invaliditetom, odnosno mogućnost pokretanja vlastitih poduzeća i upošljavanja, te im ukazati na zakonske regulative koje podupiru takav način rada i, naravno, ukazati na primjere dobre prakse'', istaknula je tom prilikom predsjednica Udruge "Vedri osmjeh" Danijela Kegelj.

Na žalost, po njezinim riječima, u praksi se osobe s invaliditetom prečesto percipiraju kao osobe kojima treba socijalna pomoć, iako su takve osobe sposobne puno toga same raditi.

Poručila je kako se treba raditi na otklanjanja predrasuda, posebice među poslodavcima koji trebaju prepoznati da osobe s invaliditetom često savjesnije rade od osoba koje nemaju invaliditet.

Ukazala je i na činjenicu da su zemlje poput Italije ili susjedne Hrvatske daleko ispred BiH kada je u pitanju zapošljavanje osoba s invaliditetom, što je donekle i razumljivo s obzirom na to da se u tim zemljama puno duže govori o tom problemu, piše Fena.

Rukovoditelj Sektora koordinacije razvoja i nadzora u Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Vinko Jerinić upoznao je prisutne s projektima Fonda i na koji način se dobivaju sredstva putem zapošljavanja i samozapošljavanja osoba s invaliditetom.

''Ustrajat ćemo na tome da poslodavci uposle što više osoba s invaliditetom ili da oni sami pokrenu osobni biznis kao jedino i osnovno zanimanje'', kazao je Jerinić, podsjetivši na zakonsku obvezu poslodavaca da na 16 uposlenih moraju imati uposlenu jednu osoba s invaliditetom.

Na konferenciji su bili pozvani i predstavnici Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ-a, Federalnog zavoda MIO/PIO te Gospodarskog društva za upošljavanje osoba s invaliditetom RAD-DAR.

Kopirati
Drag cursor here to close