Filozofski fakultet

Održana javna tribina o suvremenim izazovima u knjižničnom okruženju

Sci-Tech / Flash | 21. 04. 2017. u 11:30 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održana je javna tribina o temi „Suvremeni izazovi u knjižničnom okruženju“.

U pozdravnom govoru pročelnik Studija informacijskih znanosti doc. dr. Marko Odak je istaknuo kako bi knjižnica trebala postati informacijsko središte obrazovnog procesa. „Kako bismo to postigli, trebamo obrazovani kadar koji će moći donijeti te promjene, bez obrazovanih stručnjaka nema ni prilagodbe novim zadaćama“, zaključio je Odak.

Prof. dr. Senada Dizdar s Univerziteta u Sarajevu govorila je o promjeni knjižnične paradigme naglasivši kako su komunikacijsko informacijske tehnologije donijele promjene u svim sferama života pa tako i u obrazovanju. „Mi moramo svi biti svjesni da imamo nove generacije koje misle i rade drukčije. Folderi u knjižnicama se svakako moraju prilagoditi i promijeniti uz naravno tradicionalne fondove koji su tiskana građa“, istaknula je Dizdar.

O razvojnom putu školskih knjižnica u Republici Hrvatskoj govorila je doc. dr. Dinka Kovačević koja je istaknula kako se na temelju odrađenih istraživanja može zaključiti da su potrebne hitne intervencije u području osnovnog i srednjoškolskog knjižničarstva kako bi knjižnice u suvremenom obrazovanju mogle odgovoriti složenim zadaćama u svrhu razvijanja kritičkog razmišljanja i korištenja samih informacija.

Na Filozofskom fakultetu je, u sklopu obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava, studentima, djelatnicima i posjetiteljima fakulteta od danas dostupna Mala slobodna knjižnica. „Mjesto je to razmjene knjiga, gdje svatko može uzeti knjigu i donijeti neku drugu knjigu, a cilj je povezati ljude čitanjem i druženjem, u našem slučaju studente, djelatnike i posjetitelje fakulteta“, kazala je asistentica Iva Bilić sa Studija informacijskih znanosti te dodala da se na ovaj način promiče kultura čitanja.

Kopirati
Drag cursor here to close