Zenica

Održan prvi Sajam minerala i kristala, poludragog i dragog kamenja

Sci-Tech / Flash | 26. 02. 2017. u 13:31 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom vikenda, u Zenici se održao prvi Sajam minerala i kristala, poludragog i dragog kamenja na kojem je sudjelovalo 17 izlagača s područja Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona.

Organiziranjem prvog ovakvog sajma u Zenici omogućilo je udruženje pred osnivanjem pod nazivom "Aragonit" iz Zenice, a Muamer Islamović, koji je jedan od organizatora sajma rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kako je cilj manifestacije da se mlađi naraštaji upoznaju s bogatstvima Bosne i Hercegovine u vidu kristala, minerala i ruda.

"Po prvi put organiziramo sajam kristala u Zenici i imamo dosta izlagača. Cilj je da se pruži uvid građanima Zenice u blagodati Zemlje, dobre stvari koje dolaze iz njenog središta, a to su minerali i kristali u raznim varijacijama i oblicima, te da se mlađi naraštaji upoznaju s tim da je priroda puna bogatstava i da nauče cijeniti prirodu te da se upoznaju i sa kristalima kojima treba i 60-ak milijuna godina da nastanu", rekao je Islamović.

Na sajmu minerala i kristala brojni izlagači predstavili su najvažnije i najveće minerale i kristale koji imaju u svojim zbirkama, a svi posjetitelji su imali priliku i da neke od njih i kupe.

Osim kristala i minerala, na nekoliko štandova bilo je moguće i kupiti nakit koji je napravljen s nekim od ovih minerala i kristala.

Sajam se održavao u predvorju Prve gimnazije u Zenici, a ulaz na izložbu je besplatan.

Kopirati
Drag cursor here to close