Napuštanje BiH

Odlazak u inozemstvo: Nestale dvije škole u SBŽ-u

Sci-Tech / Flash | 06. 09. 2016. u 07:36 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U osnovnim i srednjim školama na području Srednjobosanske županije, u ovoj je školskoj godini upisano manje 838 učenika.

U Jajcu je školska godina počela bez treće srednje škole, za čije je formiranje Kantonalna skupština odluku donijela 12. srpnja ove godine, piše Federalna.ba.

Nova školska godina u svim osnovnim i srednjim školama u ovom kantonu počela je suhoparnim birokratskim jezikom kazano - bez problema. Sreću kvari jedino činjenica što će više od osam stotina osnovaca i srednjoškolaca, umjesto ovdje, svoje školovanje nastaviti negdje u Europi, u koju su proteklih mjeseci odselili.

"Svi smo opet skupa''

"Ukupno u osnovnoj školi broj učenika je manji za 558, to znači da smo izgubili cijelu jednu školu. Kad je riječ o srednjoj školi, ove godine u odnosu na prethodnu imamo 280 učenika manje", navodi Katica Čerkez, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta SBŽ-a.

To, praktično, znači da su doslovce nestale dvije škole. Ovome treba dodati i treću, koja je odlukom Županijske skupštine trebala biti formirana i u kojoj bi se nastava izvodila na bosanskom jeziku, protiv čega su bili jajački srednjoškolci i uspjeli. Jer, kažu, u srednjoj školi prvi put imaju priliku sjediti zajedno.

"Svi smo opet skupa, prelijepo nam je, vidimo jedinstvo u školi. Baš mi je drago kad sam došao i vidio za što sam se borio cijelo ljeto", priča Ivica Jukanović, učenik jajačke Srednje strukovne.

"Bile su to dvije škole pod jednim krovom, bilo je mnogo nacionalizma, vrijeđanja, tuča, čak nam ni maturu nisu dali da skupa slavimo", kaže učenica Kristina Sivonjić.

Implementacija odluke o formiranju nove škole je na Skupštini, tvrde u Općini Jajce u kojoj, kažu, neće odustati od zahtjeva da djeca budu ravnopravna.

Nitko neće napustiti školu

"Svaki novi zahtjev ili, bolje reći, implementacija odluke će se još jedanput razmotriti i vidjet ćemo što dalje. Ova školska godina ide dalje kako je startala", kaže Čerkez.

"Siguran sam da nitko od upisane djece neće napustiti tu školu nego će završiti školovanje. Bilo bi dobro inzistirati na ravnopravnosti, da ta djeca imaju ravnopravniji status", smatra jajački načelnik Edin Hozan.

U Jajcu, gdje godišnje osnovnu školu završi oko 270 učenika, koji se potom upisuju u srednje škole, najavu formiranja i treće direktor Srednje strukovne škole Jajce Zdenko Ištvanić komentira ovako: "Bit ćemo svi u problemu, tri škole srednje su previše za Jajce, za ovakvu malu sredinu."

I dok se ovdje koplja lome oko bosanskog i hrvatskog jezika u školama, te šahovnice ili nekog drugog znaka, dotle sve veći broj djece odlazi izvan granice naše zemlje. I tamo nemaju problema. Školu pohađaju isključivo na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Kopirati
Drag cursor here to close