Zarada

Odbio posao i plaću od 500.000 dolara

Sci-Tech / Flash | 13. 01. 2014. u 08:04 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan programer Googlea odbio je godišnju plaću od 500.000 dolara u drugoj kompaniji, jer je bila premala u odnosu na 3 milijuna koje zarađuje na sadašnjem poslu. Zahvaljujući novcu kojim raspolaže, Google je apsolutni pobjednik u utrci za talentima u Silicijskoj dolini. Posljednji dokaz za to je priča osnivača jedne uspješne startup firme koji je ponudio posao jednom Googleovom programeru, i to za godišnju plaću od 500.000 dolara.

Osnivač startupa kaže da ga je programer "otkačio", zahvalivši se na ponudi uz objašnjenje da u Googleu zarađuje tri milijuna dolara godišnje. Plaća od tri milijuna dolara godišnje, pa čak i od 500.000 dolara godišnje, je prilično iznad prosječne zarade u Silicijskoj dolini.

Lovac na talente Scot Parsley kaže da se godišnja plaća softverskih inženjera koje angažira, kreće oko 165.000 dolara. Prosječna osnovna plaća za inženjere u Googleu iznosi 128.000 dolara godišnje. Ali zarade u Silicijskoj dolini mogu i vrtoglavo rasti, daleko više od pomenutih tri milijuna dolara. Tako je potpredsjednik Twittera Christopher Frey prošle godine zaradio čak 10,3 milijuna dolara.

Google, inače, uživa reputaciju kompanije koja uvijek uspijeva pridobiti i zadržati ljude koje želi. Google je npr. uspio skloniti Andyja Rubina sa mjesta šefa za razvoj Androida, a da ga ipak zadrži u kompaniji, gdje trenutno radi na razvoju robota.

To je zasluga direktora Larryja Paigea koji se potrudio da Google pretvori u mjesto gdje bistri ljudi dobivaju šansu da sudjeluju u veoma ambicioznim projektima rješavanja zahtjevnih problema. Prije nego što je "preuzeo fotelju" u Googleu 2011. godine, mnogi kadrovi su napuštali kompaniju i odlazili u konkurentske firme poput Facebooka i Twittera.

Situacija je sada potpuno drugačija. Mada, veliki faktor u svemu tome ima i ogroman novac kojim Google raspolaže.

Kopirati
Drag cursor here to close