Filmovi, Igre, Glazba...

Od početka 2018. prenosivost digitalnih pretplata u EU

Sci-Tech / Flash | 10. 08. 2017. u 18:19 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je od 15. lipnja ove godine za stanovnike Europske unije ukinuta naplata roaminga prilikom putovanja u druge zemlje odnosno korištenje usluga drugih mrežnih operatora do početka iduće godine, zahvaljujući dogovoru koji su u veljači ove godine postigli pregovarači Europskog parlamenta, država članica i Europske komisije, Europljani će u cijelosti moći koristiti svoju pretplatu na filmove, sportska događanja, e-knjige, video igre ili glazbene usluge tijekom putovanja u EU-u.

Uredbom se pružateljima usluga i nositeljima prava osigurava pripremno razdoblje od 9 mjeseci za primjenu novih pravila.

Riječ je o prvom dogovoru u području modernizacije propisa EU-a o autorskim pravima koju je Europska komisija predložila u strategiji o jedinstvenom digitalnom tržištu.

Nova pravila o prenosivosti odgovaraju novim načinima na koje Europljani raspolažu kulturnim i zabavnim sadržajima, piše Bug.hr.

U 2016. 64% Europljana služilo se internetom za igranje ili preuzimanje igara, slika, filmova ili glazbe, uz sve veću upotrebu mobilnih uređaja. Prema istraživanju provedenom 2015. svaki treći Europljanin želio je prekograničnu prenosivost. Ta je mogućnost još i važnija mladim ljudima. Više od polovine populacije u dobi od 15 do 39 godina smatra da su prenosivost i mogućnost pristupa uslugama na koje su pretplaćeni tijekom putovanja Europom važni.

Buduća uredba omogućit će korisnicima da uslugama internetskog sadržaja tijekom putovanja u EU-u pristupaju na isti način kao kod kuće.

Pružatelji usluga internetskog sadržaja kao što su Netflix, MyTF1 ili Spotify provjerit će pretplatnikovu državu boravišta s pomoću podataka o plaćanju, ugovora o pružanju usluga interneta ili provjerom IP adrese. Svi pružatelji usluga internetskog sadržaja na plaćanje morat će se pridržavati novih pravila.

Pružatelji usluga bez plaćanja naknade (primjerice internetske usluge javnih radio i televizijskih kuća) moći će svojim pretplatnicima ponuditi i prenosivost.

Pružatelji usluga morat će prilikom sklapanja i produženja ugovora provjeriti pretplatnikovu zemlju boravišta na temelju informacija kao što su podaci o plaćanju, plaćanje naknade za usluge emitiranja, ugovor o pružanju usluge internetske ili telefonske veze, provjere IP adrese ili pretplatnikova izjava o adresi. Oni će moći primijeniti najviše dva načina provjere, piše Bug.hr.

Pružatelji besplatnih usluga internetskog sadržaja moći će odlučiti žele li ostvariti koristi od tih novih pravila. Ako se odluče ponuditi prenosivost u okviru Uredbe, na njih će se primjenjivati sva pravila jednako kao i za plaćene usluge.

Kopirati
Drag cursor here to close