Izučavanje

Od jeseni u regiji novi način tumačenja povijesti u školama

Sci-Tech / Flash | 06. 03. 2016. u 10:41 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nastavnici povijesti iz regije, moći će od rujna učenicima ponuditi novi način tumačenja povijesti zahvaljujući multiperspektivnim povijesnim čitankama. Ove knjige tumačit će povijesne događaje sa više različitih strana. Jedna od knjiga obrađivat će jugoslovenske ratove iz uglova svih sudionica, piše B92.

Da će multiperspektivna povijesna čitanka, izvazvati buru na prostoru bivše Jugoslavije zbog različitog tumačenja i razumijevanja ratova, umjesto dnevnopolitičkih verzija tih događaja sigurna je Dubravka Stojanović, ali je, također, i sigurna da je ova čitanka zbog više različitih strana u viđenju jednog događaja dobar alat za nastavnike koji su prošli seminar.

Jedna od knjiga obrađivat će period od 1990. pa do proglašenja neovisnosti Kosova, 2008.

"Jedno i drugo su izuzetno bolni i komplicirani periodi za čitavu regiju. Regija je ponovno bila podijeljena na različite načine bilo željeznom zavjesom, bilo zemljama članicama i nečlanicama EU, dakle mi pričamo priču o regiji koja je uvijek na nekoj povijesnoj vjetrometini, tako da su ove godine naravno jugoslovenski ratovi najteži dio naše najnovije povijesti pa smo morali početi da se bavimo time", objašnjava povjesničarka Dubravka Stojanović.

Više od 2000 nastavnika u regiji prošlo je kroz seminare, ali u odnosu na prethodne udžbenike, novi su multiperspektivni što znači da se o jednom teškom događaju govori iz više pozicija.

"Ako je to 'Oluja', govori se o tome sa hrvatske pozicije, govori se sa srpske pozicije i time se otvara diskusija šta je zapravo taj događaj i kako razumjeti tako različita tumačenja u zavisnosti od pozicije kako ste u jednom događaju bili, dakle mi to hoćemo da naučimo učenike, ne da nauče datume, datumi se nalaze na 'Googleu', mi hoćemo da ih naučimo da kritički čitaju ono što im se nudi", dodaje povjesničarka.

Sa druge strane, povjesničar Čedomir Antić, smatra da je čitanka korisnija za nastavnike nego za učenike, jer tvrdi da dijete koje tek uči povijest ne može da je uči iz izvora i da je za učenike komplicirano da tumače nešto oko čega ne može da se usuglasi ni istoriografija, prenosi B92.

"Ovdje imamo pokušaj da se posredstvom izvora koji se predstavljaju, predstavi više strana tumačenja povijesti. Međutim, povijest bez obzira što nije znanost kao fizika i kemija ima svoju metodologiju. Prema tome potpuno je besmisleno tu inzistirati na toleranciji, i na nekim demokratskim vrednostima.

Podsjetiću vas da je Srbija bila jedina zemlja na prostoru bivše jugoslavije koja je htjela očuvati jedinstvenu državu, a u toj državi su bili i jedinstveni udžbenici, zašto bi sada netko u državi prihvatio da u ponudu da udžbenike drugoj državi, odnosno tumačenje udžbenika drugih država", kaže Antić.

Kroz novi pristup izučavanja povijesti do sada je prošlo oko 8.000 učenika u regiji.

Kopirati
Drag cursor here to close