Loše prognoze

Očekuje se veliki pad prodaje računala i tableta

Sci-Tech / Flash | 27. 08. 2015. u 07:40 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Microsoftu su se ovih dana pohvalili odličnim brojkama za posljednju verziju svog operativnog sustava te je manje od mjesec dana od početka njegove distribucije, Windows 10 instaliran na više od 75 milijuna uređaja.

No, čini se da je to trenutno jedina dobra vijest na tržištu računala jer su jučer iz analitičke kompanije IDC objavili kako će pad prodaje osobnih računala, ali i tableta biti veći u odnosu na ranija predviđanja – prodaja osobnih računala ove godine trebala bi pasti 8,7 posto i u IDC-u ne očekuju da će se stanje na tržištu stabilizirati niti sljedeće godine, dok će prodaja tableta pasti osam posto, piše Zimo.co.

Zanimljivo je kako su mnogi analitičari prijašnjih godina kao glavne razloge smanjenja prodaje računala navodili popularnost tableta i nezadovoljstvo korisnika s Windowsima 8, a sada kada je Microsoft predstavio Windows 10 za kojeg tehnološki novinari i korisnici kažu da je popravio većinu problema iz 'osmice' i kada je smanjena potražnja za tabletima, ponovno se očekuje veliki pad prodaje osobnih računala.

Trenutno jednostavno ne postoje neke velike inovacije i noviteti među računalima i tabletima koje bi privukle korisnike i 'natjerale' ih na kupovinu novog uređaja, navode jedan od razloga smanjenja prodaje u IDC-u.

Većina ljudi zadovoljna je s tabletom kojeg su kupili prije dvije ili tri godine jer na tabletima ionako najviše surfaju internetom, društvenim mrežama i gledaju videozapise s YouTubea, za što im ne treba novi tablet, dok se računalni hardver nije previše promijenio u odnosu na proteklih nekoliko godina pa će većina korisnika, umjesto kupovine novog računala, jednostavno (besplatno) nadograditi Windowse i svoje starije računalo nastaviti koristiti i dalje.

Prognoze IDC-a za sljedeću godinu slične su kao i za ovu tako da možemo očekivati daljnje smanjenje prodaje računala i tableta, dok 'skroman oporavak' najavljuju za 2017. godinu. Kakva je situacija na tržištu tableta, najbolje možemo vidjeti po vodećim kompanijama na mobilnom tržištu, Appleu i Samsungu.

Prodaja iPadova pada već šest kvartala za redom, a novi modeli Appleovih tableta dolaze s bržim procesorima, tanji su i lakši, no nedostaju atraktivni noviteti i zanimljivosti koje bi privukle korisnike.

Što se Samsunga tiče, na Cnetu napominju kako je ova kompanija na početku svoje tablete predstavljala na posebnim eventima, dok ih danas najavljuje u tišini, objavama za javnost koje se šalju mailovima.

Jedna od svijetlih točaka na ovom tržištu su hibridni uređaji, odnosno 2-u-1 uređaji koji se mogu koristiti kao tableti, ali imaju i dodatnu tipkovnicu tako da jednostavno postaju klasična prijenosna računala, piše Zimo.co.

U IDC-u vjeruju kako će porast prodaje ovakvih uređaja ove godine premašiti 85 posto, a navodno čak i u Appleu razmišljaju o predstavljanju hibridnog iPada.

Kopirati
Drag cursor here to close