Čuvena širokobriješka gim

Obilježen Dan gimnazije i otkriveno poprsje fra Dominika Mandića

Sci-Tech / Flash | 04. 10. 2016. u 17:21 I.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Današnjom svečanom sjednicom Nastavničkog vijeća, otvaranjem prostora za invalidne osobe, otkrivanjem poprsja fra Dominika Mandića i prigodnom Svetom misom u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Širokom Brijegu obilježen je Dan gimnazije fra Dominika Mandića.

Kamen temeljac današnjoj gimnaziji položio je i posvetio ga biskup mostarsko-duvanjski fra Alojzije Mišić na blagdan svetog Franje, 4. listopada 1924. godine, i stoga se ovaj datum obilježava kao Dan gimnazije. No, ovogodišnje tradicionalno obilježavanje Dana gimnazije poklopilo se s još nekoliko veoma bitnih datuma iz bogate povijesti čuvene širokobriješke gimnazije.

''Danas smo, pored proslave Dana gimnazije, obilježili 60. obljetnicu obnovljene (druge) gimnazije koja je u školskoj 1955./1956. godini iznjedrila prvu generaciju maturanata te 25. obljetnicu otkada naša gimnazija nosi ime po fra Dominiku Mandiću. U povodu toga smo u prostorijama naše gimnazije otkrili poprsje fra Dominika Mandića i otvorili posebno napravljeni ulaz za naše učenike s invaliditetom. Spomenuti ulaz je zajednički projekt naše gimnazije, srednje strukovne škole s kojom dijelimo zgradu, Grada Širokog Brijega i tvrtke Modra Stijena iz Širokog Brijega, rekao je za Bljesak.info profesor Miro Bošnjak, današnji ravnatelj širokobriješke gimnazije.

Poprsje fra Dominika Mandića rad je širokobriješkog kipara Grge Mikulića, dok je cijelu kamenu konstrukciju za poprsje znamenitom hercegovačkom franjevcu zaslužnom za obnovu gimnazije na Širokom Brijegu i nekadašnjem profesoru i ravnatelju širokobriješke gimnazije darovala i postavila tvrtka Modra Stijena na čelu s Draženkom Ivankovićem.

''Postavljanjem njegova poprsja u prostorijama naše i njegove gimnazije željeli smo fra Dominika Mandića istrgnuti iz zaborava. Smatramo kako su njegov lik i djelo posljednjih godina neopravdano zataškavani i zaboravljeni, iako je jedan od najvećih franjevaca koje je Hercegovina ikada imala. Ovime smo se željeli odužiti njemu i svima onima koji su bilo kada pohodili ili će tek pohoditi čuvenu širokobriješku gimnaziju“, poručio je ravnatelj Miro Bošnjak u izjavi za Bljesak.info.

Poprsje fra Dominika Mandića otkrio je Zdenko Mandić iz obiteljske loze hercegovačkog franjevca, te stari-novi gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević i ravnatelj Miro Bošnjak. Prigodnu Svetu misu za sve nazočne prevodio je širokobriješki župnik fra Stipe Biško. Nakon Svete mise priređen je svečani prijam u franjevačkim prostorijama te nakon toga zajednički ručak kojem su nazočili sadašnji i bivši profesori, administrativno-tehničko osoblje, gradonačelnik Miro Kraljević sa suradnicima te donatori i prijatelji širokobriješke gimnazije.

Kopirati
Drag cursor here to close