Curenje radioaktivne vode

Nuklearna elektrana Fukushima će biti opasana "ledenim zidom"

Sci-Tech / Flash | 30. 03. 2016. u 13:45 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Japanska uprava za reguliranje radioaktivnosti (NRA) odobrila je u srijedu kompaniji TEPCO aktiviranje takozvanog "ledenog zida" izgrađenog oko reaktora nuklearne elektrane Fukushima kako bi se zaustavilo curenje radioaktivne vode iz elektrane oštećene u zemljotresu 2011. godine, javljaju japanski mediji, prenosi Agencija Anadolija.

Predsjednik NRA Shunichi Tanaka istaknuo je kako će uklanjanje vode iz unutrašnjosti zgrada biti krajnji cilj procesa izrazivši nadu da će "neophodni podaci biti prikupljeni kako bi se pokazao put za budućnost".

Stotine tona zagađene vode curi iz četiri reaktora u Fukushimi otkako je elektrana oštećena u tsunamiju uzrokovanim potresom u ožujku 2011. godine.

Ogromni "ledeni zid" promjera 1,5 kilometara će zamrznuti tlo do dubine od 30 metara i to kroz električni sustav tankih cijevi koje prenose rashladnu tekućinu koja će biti zamrznuta kako bi se spriječilo da podzemne vode dolaze u kontakt s kontaminiranom vodom.

Izgradnja zida započela je u lipnju 2014. godine i prema navodima koštala je 312 milijuna eura. Aktiviranje ledene zaštite oko elektrane odloženo je za više od godinu dana iz tehničkih razloga, jer su neki stručnjaci bili skeptični po pitanju da li je vrijedilo uložiti tolika sredstva u rashladnu kontrukciju, sugerirajući alternativna sredstva za rješavanje problema zagađenja podzemnih voda.

Radovi i testiranja su finalizirani prošlog mjeseca, a proces zaleđivanja će trajati osam mjeseci.

Kopirati
Drag cursor here to close