ups

Nukelarka prestala s radom zbog ptičjeg izmeta

Sci-Tech / Flash | 04. 03. 2016. u 10:46 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ptičji izmet vjerojatni je uzrok prekida rada nuklearke u blizini grada New Yorka u prosincu, objavila je njezina uprava.

Nuklearka Indian Point isključila se automatski na tri dana 14. prosinca nakon problema s visokonaponskom mrežom, objavila je tvrtka Entergy Corp. Angažiran je vanjski stručnjak koji je analizirao uzrok ispada i utvrdio je da je najvjerojatniji krivac ptičji izmet.

U izvješću podnesenom prošlog mjeseca američkoj nuklearnoj regulatornoj komisiji tvrtka Entergy, koja upravlja nuklearkom, izvijestila je da je do ispada visokonaponske mreže došlo zbog toga što je izmet izazvao strujni luk između žica.

"Ukoliko nema kamo poslati struju generator to prepoznaje i automatski se gasi" objasnio je glasnogovornik Entergyija Jerry Nappi.

Upravitelji nuklearke kazali su kako razmatraju preventivne mjere uključujući postavljanje monitora za ptice na transmisijske tornjeve.

Glasnogovornik nuklearne regulatorne komisije Eliot Brenner kazao je kako nije rijetkost da životinje izazovu ispade na mreži i da su vjeverice najčešći krivci, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close