procedura

Novim Pravilnikom o cijenama lijekova građani bi uštedili oko 100 milijuna KM

Sci-Tech / Flash | 17. 01. 2016. u 11:06 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukoliko bi se usvojio novi Pravilnik o cijenama lijekova, koji je već u proceduri, lijekovi u Bosni i Hercegovini više ne bi bili najskuplji u regiji, a uštede za građane bi bile na godišnjem nivou oko 100 milijuna KM, rečeno je danas nakon sastanka predsjednika Partije demokratskog progresa (PDP) Branislava Borenovića s novoimenovanim vršiteljem dužnosti direktora Agencije za lijekove BiH Aleksandrom Zolakom.

‘’Tržište likovima u BiH se procjenjuje na nešto više od 500 milijuna KM, od čega je udio domaćih proizvođača oko 90 milijuna, a oko 430 je udio stranih proizvođača i veletrgovaca na tržištu lijekova u BiH’’, precizirao je Zolak.

Podsjetio je i da je Svjetska banka, koja je bila uključena u izradu novog Pravilnika, dala procjenu da će u BiH, ako se uvede novi pravilnik, već od ožujka ove godine, ostaviti građanima BiH 21 posto od spomenute brojke, odnosno oko 55 milijuna eura.

‘’Domaći stručnjaci su nešto manje optimistični u tim procjenama, ali na godišnjem nivou to bi građanima u BiH ostavilo oko 70 do 80 milijuna KM’’, naglasio je Zolak.

Rok za usvajanje novog Pravilnika bi trebalo biti 1.ožujak, ukoliko se izvrše određene tehničke izmjene, a zatim bi u nekoliko mjeseci trebalo ostaviti veletrgovcima da naprave svoje izračune kako bi taj dokument mogao početi da se primjenjuje.

Ističući da BiH jedina u okruženju ima Pravilnik koji regulira samo maksimalnu veleprodajnu cijenu lijekova, Zolak je rekao da je takva situacija već pet godina i mora se promijeniti.

‘’U sljedećem periodu predstoje konzultacije s nadležnim u ministarstvu financija i civilnih poslova BiH kako bi sagledali šta sve treba promijeniti u tom pravilniku kako bi on stupio na snagu, a građani osjetili korist’’, istaknuo je Zolak.

Smatra da ima dosta prostora da se Agencija angažira i na kontroli i uređenju tržišta lijekova u BiH te će formirati tim kako bi se i to pitanje riješilo. I Borenović smatra da je smanjenje cijena lijekova najjznačajniji cilj u radu Agencije za lijekove BiH.

‘’Cijene lijekova u BiH su značajno više nego u regije. Radi se o ogromnim iznosima novčanih sredstava i ovaj posao neće biti nimalo jednostavan, jer nekome će morati biti oduzet novac, ali će građani plaćati niže cijene lijekova i to je najbitnije’’, naglasio je i Borenović na press-konferenciji.

Uvjeren je da će Zolak odgovoriti ovom izazovu, a odbacili su i navode da Zolak nema dovoljno iskustva za ovaj posao. Nakon sastanka je rečeno da Zolak, kako bi što bolje obavljao funkciju na koju je imenovan, neće više biti odbornik u banjalučkoj Gradskoj skupštini.

Kopirati
Drag cursor here to close