Slamka spasa

Novi prijedlog: Medijski porez umjesto rtv-pretplate

Sci-Tech / Flash | 26. 02. 2016. u 07:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odbor Javnog RTV sustava BiH jednoglasno je zusvojio prijedlog novog modela naplate RTV pristojbe putem poreza, objavila je Federalna televizija. Usuglašene su i izmjene i dopune Zakona o Javnom rtv-sustavu, a o svemu će odlučiti Vijeće ministara BiH.

Novi model naplate RTV pretplate, takozvani medijski porez za javne emitere, omogućio bi da javni servisi dostignu razinu koji bi se mogao nazvati europskim i razvojnim, tvrdi se u prijedlogu. Na taj način, smatraju čelnici entitetskih radio-televizija, javni servisi bili bi tamo gdje i pripadaju, u civiliziranom dijelu svijeta. No, prije toga Vijeće ministara trebalo bi podržati dogovor tri emitera.

"Sada Vijeće ministara i premijer Denis Zvizdić imaju dobru priliku da postave stvari na europski kolosijek, kolosijek razvoja, slobode i neovisnosti javnih servisa'', istaknuo je generalni direktor RTVFBiH Džemal Šabić.

Novi prijedlog Odbora sustava promijenio bi omjer raspodjele prihoda od RTV pristojbe, što je Odbor također jednoglasno prihvatio. Predviđa se da bi se novim modelom prikupljalo više nego sada novca, u najboljem slučaju oko 90 milijuna maraka.

"Onog trenutka kad se izmijeni krovni zakon, vlade entiteta bi sklopile sporazum kao sporazum dvije strane, gdje bi se dogovorili na koji način bi bili izmijenjeni određeni zakoni koji omogućuju prikupljanje tih izravnih poreza i upućivanje na jedan račun javnih emitera'', pojašnjava direktor RTRS-a Draško Milinović.

Naplata RTV pretplate putem poreza praksa je mnogih europskih zemalja. Otud i očekivanje da će ovaj prijedlog biti upućen već na prvu sljedeću sjednicu Parlamenta BiH, navodi FTV.

Kopirati
Drag cursor here to close