Save opcija

Nova opcija na Instagramu ozbiljno ugrožava privatnost

Sci-Tech / Flash | 15. 12. 2016. u 17:29 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Instagram je jedna od najpopularnijih društvnih mreža na svijetu. Dozvoljava nam da zavirimo u sve ljepote svijeta u samo nekoliko klikova.

Međutim, od kako je u vlasništvu Facebooka, Instagram svako malo doživljava promjene koje nalikuju onima koje doživljava i Facebook.

Nova među njima može da ugrozi vašu privatnost, jer drugi korisnici sada mogu bez ikakvih poteškoća sačuvati fotografiju koju ste vi postavili na vlastiti račun.

To ne podliježe nikakvoj kontroli, a kada neki korisnik iskoristi tu opciju - vama ne dolazi apsolutno nikakva notifikacija.

Opcija 'save' radi na standardnom principu bookmarka, nalazi se na desnoj strani vašeg profila, i nakon samo jednog klika - nečiji dio privatnog života može postati vaš, piše N1.

Ono što je još gore - sačuvanuu fotogafiju sa tuđeg profila sada možete podijeliti sa prijateljima, također bez ikakve notifikacije da to radite.

Netko će reći - pa to se može uraditi preko screenshota? Može, ali kada vam to Instagram omogući bez znanja osobe, to dobiva sasvim novu dimenziju.

Ipak, čelnici Instagrama imaju objašnjenje: "Kada naiđete na smiješan video kojeg želite sačuvati, ili ako vas inspirira nečija odjeća - pa želite promijeniti stil, sada možete držati sve te podatke na svom profilu".

Znanje je pola bitke, mada se korisnici ove društvene mreže pitaju - što je sljedeće? Da li je stvarno znanje pola bitke?

Kopirati
Drag cursor here to close