Nova metoda

Nova nada za oboljele od raka gušterače

Sci-Tech / Flash | 07. 04. 2017. u 17:25 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pacijenti koji boluju od karcinoma pankreasa imaju vrlo skromne izglede za dulje preživljavanje, sa stopom od samo 7 posto. Bolest se iznimno teško liječi. No, australski liječnici daju oboljelima novu nadu metodom koja bi mogla udvostručiti trajanje životnog vijeka, kako se pokazalo na oboljelim miševima.

Osim toga, ovim načinom manje je vjerojatno da će se karcinom prošiririti u druge dijelove tijela. Znanstvenici su ciljali tkivo koje okružuje tumorsku tvorevinu da bi ga omekšali i da bi učinili krvne žile kancerogenog tkiva propusnijima, davanjem miševima lijek koji se koristi kod moždanog udara.

Zbog lijeka davanog u kombinaciji sa standardnim tretmanom, miševi su puno bolje reagirali na kemoterapiju. Tumor gušterače leži unutar složenog gnijezda okolnih stanica, krvnih žila i drugih struktura, zvanih stroma, piše Telegram.hr.

Autor studije dr. Paul Simpson kaže da u istraživanju karcinoma dugo postoji neslaganje oko toga čini li ciljanje strome tumor gušterače osjetljivijim na terapiju.

“Po prvi puta možemo pokazati da je krucijalno prvo ciljati stromu, a zatim tumor”, kaže dr. Simpson. Znanstvenici se nadaju skorom testiranju na ljudima, piše Telegram i misle da bi ovaj način mogao biti pogodan i za druge solidne tumore.

Solidni tumori počinju u organima ili mekom tkivu i tipično im je da ne sadrže tekućinu ili ciste (karcinom dojke, prostate i pluća). Ovo otkriće stiže nakon upozorenja liječnika da će karcinom gušterače postati jedan od najvećih ubojica slijedećeg desetljeća.

Kopirati
Drag cursor here to close