Obilježavanje i u BiH

Noćas se u 33 europske zemlje obilježava međunarodna noć šišmiša

Sci-Tech / Flash | 26. 09. 2014. u 07:39 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U više od 30 europskih zemalja u petak će biti obilježena Međunarodna noć šišmiša pod pokroviteljstvom Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša.

To je prilika za podizanje svijesti o značaju zaštite ove životinjske vrste u prirodi, navodi Centar za krš i speleologiju, koji će Noć šišmiša obilježiti u okviru Noći istraživača 2014., na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu, s početkom u 17.00 sati.

"Ove godine se obilježava 18. Međunarodna noć šišmiša. Točnije, 33 europske zemlje su potpisnice Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša (EUROBATS). U Europi su sve vrste šišmiša zaštićene i na razini europske direktive o staništima.

Bosna i Hercegovina je sa do sada 29 zabilježenih vrsta, jedna od šišmišima najbogatijih zemalja Europe. U Bosni i Hercegovini državna vlada ne donosi posebne zakonske propise za zaštitu šišmiša i njihovih staništa. Tijekom posljednjih nekoliko godina Centar za krš i speleologiju iz Sarajeva je volonterski izrađivao izvještaje EUROBATS-u", navode iz tog centra.

Napori da BiH, na nivou vlade, potpiše ugovor o zaštiti šišmiša dosad su bili neuspješni i nema službenih projekata za praćenje brojnosti ove životinjske vrste.

U državama potpisnicama Sporazuma organizuju se različite prigodne aktivnosti kojima se pokušava upoznati javnost s ulogom šišmiša u ekosustavu, razlozima njihove ugroženosti i potrebi za zaštitom, kao i s načinima kako se može postići skladan suživot šišmiša i ljudi.

Manifestaciju Noć istraživača 2014. godine Centar za krš i speleologiju iz Sarajeva će iskoristi da predstavi svoje aktivnosti u oblasti zaštite i promoviranja biodiverziteta, posebno podzemne faune.

Ciljna grupa bit će mladi ljudi radi njihovog željenog uključivanja u aktivnosti Centra, kako u speleološka istraživanja tako i u zaštitu.

Bit će predstavljena speleološka istraživačka oprema, a ako prilike dopuste, i demonstracija speleoloških tehnika.

Posjetiteljima će organizatori dijeliti brošure 'Šišmiši' i 'Biodiverzitet pećina'. Za ovu priliku tiskan je letak 'Šišmiši trebaju prijatelje'.

Bit će postavljena i prigodna izložba o šišmišima te prikazani promotivni kratki filmovi o toj životinjskog vrsti i o kraškim poljima.

Za najmlađe će biti napravljeni keksi u obliku šišmiša kako bi se umanjile predrasude o šišmišima.

U pošti će, dan iza Noći istraživača, biti pušten u upotrebu prigodni žig.

Na posebno printanim dopisnicama djeca će moći crtali šišmiše i slati prijateljima, dok bi Centar organizirao slanje dopisnica s prigodnim žigom.

Kopirati
Drag cursor here to close