Kvantna fizika

Nobel za fiziku trojici znanstvenika koja su otvorila "vrata nepoznatog svijeta"

Sci-Tech / Flash | 04. 10. 2016. u 13:12 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovogodišnju Nobelovu nagradu za fiziku dobili su znanstvenici David J. Thouless, F. Duncan M. Haldane i J. Michael Kosterltz za teoretska otkrića u kvantnoj fizici, odnosno topološku tranziciju, javlja Agencija Anadolija.

Odbor za dodjelu Nobelove nagrade donio je odluku da Thouless dobije polovicu nagrade, odnosno četiri milijuna švedskih kruna (oko 416.000 eura), a da preostalu polovicu podijele Haldane i Kosterlitz.

“Ovogodišnji dobitnici nagrada su otvorili vrata nepoznatog svijeta”, navodi se u priopćenju Odbora i doda je se kako su nagrađeni za otkriće da materija može poprimiti neobična stanja, te da su koristili matematičke formule kako bi proučavali stanja suprovodljivosti, supratekućina i tankih magnetskih slojeva.

Znanstvenici će diplomu i medalju dobiti 10. prosinca, dana kada se obilježava godišnjica smrti Alfreda Nobela.

Odbor za dodjelu nagrada sutra će objaviti dobitnika Nobelove nagrade za kemiju, a u sljedećih nekoliko da na Nobelovu nagradu za mir i ekonomiju.

Nobelova nagrada za fiziku između 1901. i 2015. godine dodijeljena je 109 puta, odnosno 201 znanstveniku. Znanstvenik John Bardeen osvojivši nagrade 1956. i 1972. godine postao je jedini znanstvenik koji je iz iste oblasti osvojio dvije Nobelove nagrade.

Dobitnica dvije Nobelove nagrade bila je i Marie Curie, koja je 1903. godine dobila nagradu za otkrića u oblasti fizike, a 1911. godine u oblasti kemije.

Do danas su samo dvije žene osvojile Nobelovu nagradu za fiziku, a riječ je o Marie Curie i Mariji Goeppert-Mayer, koja je ovu prestižnu nagradu osvojila 1963. godine.

Najmlađi Nobelovac iz oblasti fizike bio je, tada, 25-godišnji Lawrence Bragg, a najstariji bio je Raymond Davis, koji je 2002. godine u 88. godini života dobio prestižnu nagradu.

Zanimljivo je to da je fizika oblast u kojoj je najviše članova obitelji dobilo Nobelovu nagradu. Treba spomenuti supružnike Marie i Pierrea Curie, Williama Bragga i njegovog sina Lawrencea, Nielsa Bohra i njegovog sina Aage N.Bohra, te mnoge druge.

Nobelovu nagradu za fiziku prošle godine dobili su Takaaki Kajita, iz Japana i Arthur B. McDonald, iz Kanade.

Kopirati
Drag cursor here to close